1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:23
No menu items!

România a avut, în septembrie, cea mai mare medie anuală a inflației din UE

spot_img

Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Oleari pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu

Deși inflația și-a temperat semnificativ creșterea în ultimele luni, România a avut, în luna septembrie, cea mai mare medie anuală din rândul statelor UE, potrivit biroului european de statistică Eurostat. Astfel, la o medie anuală a inflației de 4,1%, România a fost urmată de Estonia, cu 3,7%, și de Croația, cu 3,3%.

În luna septembrie a acestui an, cele mai mici rate anuale ale inflației s-au înregistrat în Bulgaria (-1,3%), Grecia (-1%) și Letonia (-0,4%), iar cele mai ridicate în Marea Britanie (2,7%), Estonia (2,6%) și Olanda (2,4%).  Față de luna august, inflația anuală s-a temperat în 17 state membre, a rămas stabilă în opt și a crescut în trei.

România a înregistrat, în septembrie, o inflație anuală de 1,1%. Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile de consum au scăzut cu 0,6% în septembrie față de august mai ales ca urmare a reducerii prețului pâinii.

Astfel, produsele de morărit și panificație s-au ieftinit cu 8,8% față de luna august. La acest capitol, prețul pâinii a scăzut cel mai mult, cu 11,6%, urmat de cel al făinii și al produselor de franzelărie, care s-au ieftinit cu 7,5%.

Cosmina Croitoru