22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:16
No menu items!

România a avut a șaptea creștere economică din UE în T2, la fel ca Danemarca, Franța și Letonia

spot_img

România a avut a șaptea creștere economică din UE în T2, la fel ca Danemarca, Franța și Letonia

România a înregistrat, în al doilea trimestru al acestui an, o creștere economică de 0,5% față de trimestrul anetrior, acesta fiind al șaptelea avans în rândul statelor UE. Aceeași creștere s-a înregistrat în Danemarca, Franța și Letonia, arată biroul european de statistică, Eurostat.

Cel mai mare avans trimestrial al PIB s-a înregistrat în Portugalia, de 1,1%, urmată de Germania, Lituania, Finlanda și Marea Britanie, toate cu câte o creștere de 0,7%. La polul opus, cele mai mari scăderi economice, față de primul trimestru, au vut loc în Cipru (-1,4%), Slovenia (-0,3%), Italia și Olanda (ambele cu -0,2%).

PIB a crescut cu 0,3% în zona euro și cu 0,4% în UE în al doilea trimestru al acestui an față de primul trimestru, mai arată Eurostat. În primul trimestru, PIB a scăzut cu 0,2%, respectiv cu 0,1%.

Față de același trimestru al anului trecut, PIB a scăzut cu 0,5% în zona euro și a rămas stabil în UE. Raportat la aceeași perioadă, România a avut a patra creștere anuală a PIB, de 1,4%, pe același loc cu Estonia. Cele două țări au fost devansate de Letonia (+4,3%), Lituania (+4,2%) și Marea Britanie (+1,5%).

La polul opus, cele mai mari scăderi anuale ale PIB s-au produs în Cipru (-5,2%) și Grecia (-4,6%).

Cosmina Croitoru