18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 16:27
No menu items!

România, țară de tranzit pentru turiștii străini. În iulie, înnoptările au scăzut cu peste 4%

spot_img

România, țară de tranzit pentru turiștii străini. În iulie, înnoptările au scăzut cu peste 4%

Sosirile în hotelurile și pensiunile din România au scăzut cu 1,6% în luna iulie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările cu 4,2% arată Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, la punctele de forntieră s-a înregistrat o creștere atât la sosirile vizitatorilor străini (+ 3,2%), cât și la plecările în străinătate ale turiștilor români (+ 5,1%).

”În primele șapte luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, sosirile în structurile de primire turistică, având funcțiuni de cazare, au crescut cu 3,3%, iar înnoptările o scădere de 0,6%”, a transmis luni INS.

În luna iulie, aproape 398.000 de turiști străini înnoptat în România, iar durata medie a șederii a fost de 2,1 zile. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna iulie 2013 a fost de 33,4% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,5% față de iulie 2012.

Pe zone turistice, românii au mers într-un număr mai mic – în luna iulie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut  – pe litoralul românesc al Mării Negre și în stațiunile din zona balneară. Pe de altă parte, mai mulți turiști români au vizitat în iulie 2013 față de iulie 2012 stațiunile din zona montană, Capitala și alte orașe reședință de județ.

Pe de altă parte, turiștii străini au ales să meargă într-un număr mai mare în stațiunile din zona balneară și în București și orașele reședință de județ. Vizitele acestora în stațiunile din zona montană au stagnat față de iulie 2012 și au scăzut cele în Deltă și pe litoral.

”Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna iulie 2013 de 1,16 milioane, în creştere cu 5,1% comparativ cu luna iulie 2012. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 77,6%  din numărul total de plecări”, a mai arătat INS.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au   deţinut-o cei din Europa (81,0% din total turişti străini), iar din aceştia 85,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

C.C.