8.5 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 9:29
No menu items!

România și alte peste 65 de ţări au semnat Tratatul privind comerţul cu arme

spot_img

România și alte peste 65 de ţări, au semnat Tratatul privind comerţul cu arme

România și alte peste 65 de ţări au semnat luni, la sediul Naţiunilor Unite de la New York, Tratatul privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), care are misiunea de a reglementa acest domeniu la nivel global.

La sesiunea de luni dimineaţă, 62 de ţări au semnat tratatul, iar în timpul după-amiezei alte cinci le-au urmat exemplul, ajungându-se la un total de 67, reprezentând circa o treime din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite.

Din partea României, documentul a fost semnat de Reprezentantul permanent al României pe lângă Naţiunile Unite, ambasadoarea Simona Miculescu.

În pofida faptului că tratatul a fost aprobat fără drept de apel la 2 aprilie de Adunarea Generală a ONU, exportatori-cheie de armament precum Rusia şi China, dar şi importatori de valoare precum India, Arabia Saudită, Indonezia şi Egipt s-au abţinut în momentul votului şi nu și-au semnalat intenția de a adera la acest acord, care va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state.

Potrivit secretarului general al ONU Ban Ki-moon, semnarea tratatului arată că „lumea a renunţat în sfârşit la abordarea de tip „fiecare pentru el” în domeniul transferurilor internaţionale de arme”. „Tratatul /…/ va îngreuna accesul armelor pe pieţele ilicite, către conducătorii războinici, către piraţi, către terorişti şi criminali şi va face mai dificilă folosirea acestora pentru a comite abuzuri asupra şi încălcări grave ale normelor dreptului internaţional umanitar”, a subliniat Ban.

ATT conţine un pachet amplu de obligaţii ale statelor părţi, inclusiv interdicţii exprese pentru transferurile de armamente convenţionale care ar încălca obligaţiile internaţionale din tratatele şi convenţiile din domeniul drepturilor omului şi din dreptul umanitar sau care ar putea fi utilizate în comiterea infracţiunilor de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în toate tipurile de conflict armat.

C.I.