12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 12:16

România și-a închis spațiul aerian pentru vicepremierul Rusiei. MAE: Declarațiile acestuia – foarte grave UPDATE

spot_img

Rogozin_Dmitri

> UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezintă “o declaraţie foarte gravă“, solicitând autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile citate reprezintă poziţia oficială faţă de România.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia «România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

comunicat MAE

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, “să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO“.

“În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a susţinut, susţine fără echivoc şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

MAE precizează că, “potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă» (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate”.

Potrivit sursei citate, “vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin se regăseşte în anexa conţinând lista persoanelor sancţionate“.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat, sâmbătă, într-o postare pe contul său de Twitter, că, la solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său.

La solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) TU-160“, a scris, pe contul său de Twitter, Dmitri Rogozin, care se află de vineri într-o vizită în Transnistria.

Dmitri Rogozin a mai scris, într-o postare ulterioară, că va părăsi Transnistria în pofida acestei interdicții.

Vicepremierul rus anunţa, joi, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis accesul în spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România. Ministerul ucrainean de Interne a dezminţit joi seara că ar fi interzis avionului vicepreşedintelui rus Dmitri Rogozin prin spaţiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor ruseşti, potrivit agenţiei Interfax.

“Se pare că vom merge la Chişinău prin Bulgaria şi România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spaţiul său aerian”, a scris Rogozin, joi, pe pagina sa de Twitter. “Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore”, a completat el.

D.M.