17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:37
No menu items!

Rolls-Royce va construi mini-reactoare nucleare

spot_img

Marea Britanie va finanța noul proiect al celebrului producător de motoare Rolls-Royce, care își propune construcția primelor mini reactoare nucleare din țară, ca parte a eforturilor la nivel național pentru o energie mai curată.

Guvernul, care nu a dorit  în ultimul timp să dea undă verde proiectelor nucleare la scară largă, în ciuda deficitului de energie, este gata să investească 283 de milioane de dolari în proiectul Rolls-Royce, pentru construirea de reactoare modulare mici sau SMR, pentru generarea de energie nucleară.

Rolls-Royce, care va deține aproximativ 80% din proiect, urmează să investească încă 263 de milioane de dolari împreună cu doi parteneri, BNF Resources UK și Exelon Generation.

„Este o oportunitate unică în viață pentru Regatul Unit de a implementa mai multă energie cu emisii reduse de carbon decât oricând și de a asigura o mai mare independență energetică”, a declarat marți secretarul britanic pentru afaceri și energie, Kwasi Kwarteng, citat de Reuters.

Acțiunile Rolls-Royce au crescut cu aproape 4% după știrile despre sprijinul și finanțarea guvernului. 

Spre deosebire de centralele nucleare tradiționale, SMR-urile pot fi fabricate în fabrici, apoi transportate și asamblate cu ușurință pe amplasamente de dimensiunea a două terenuri de fotbal. 

În prezent, aproximativ 21% din producția de energie electrică din Regatul Unit provine din energie nucleară.

Estimările Rolls-Royce arată că Regatul Unit are nevoie de aproximativ 16 SMR pentru a înlocui centralele nucleare existente pentru generarea de energie.