22.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 9:22
No menu items!

Roberta Metsola este noul președinte al Parlamentului European

spot_img

Roberta Metsola este noul președinte al Parlamentului European. Politiciana conservatoare din Malta a fost aleasă marți în această funcție obținând, potrivit AFP, majoritatea absolută a voturilor eurodeputaților în primul tur de scrutin.

Roberta Metsola a primit 458 de voturi, chiar din primul tur, şi a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

În acelaşi timp, contracandidaţii ei, Alice Kuhnke şi Sira Rego au înregistrat 101, respectiv 57 de voturi.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a transmis un mesaj pe Twitter, după ce Roberta Metsola a fost aleasă în funcţie.

„Felicitările mele călduroase pentru Roberta Metsola! Parlamentul European este inima democraţiei europene. Aştept cu nerăbdare să coloborez cu tine, Roberta”, a scris Charles Michel.

Roberta Metsola, în vârstă de 42 de ani, este eurodeputat din 2013. Ea a fost aleasă prim vicepreședinte al Paralamentului European în noiembrie 2020.

Metsola este avocat de profesie, specializată în drept european. Ea este căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola și are patru băieți.

Roberta Metsola este a treia femeie președinte al Parlamentului European și cea mai tânără dintre ele.

Roberta Metsola este o conservatoare, ea fiind împotriva avortului, Malta fiind de altfel singura țară din UE unde avortul este ilegal.

Potrivit Politico, Metsola a votat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și s-a referit adesea la această problemă ca fiind o competență națională.

Fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, a murit la începutul acestui an cu puțin timp înainte de a-și încheia mandatul. Sassoli a devenit preşedinte al legislativului european în 2019, în urma negocierilor de împărţire a funcţiilor europene după alegerile europarlamentare. Conform înţelegerii făcute atunci între grupurile politice europene, el ar fi urmat să părăsească în această lună, postul fiind dorit de popularii europeni.

                                                                                                                    Adina Silav