24.2 C
București
joi, 11 august 2022 - 23:25
No menu items!

Robert Negoiță îl sfidează pe Nicușor Dan și adoptă hotărâri de competența primarului general

spot_img

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, cunoscut pentru abuzuri repetate în domeniul gestionării deșeurilor, a problemelor legate de mediu, dar și pentru cheltuieli nejustificate din fondurile primăriei, a propus Consiliului Local al sectorului 3, chiar la sfârșitul anului trecut, adoptarea unei hotărâri care ridică mari semne de întrebare.

Astfel, Consiliul de la sectorul 3 a adoptat Hotărârea nr. 431/26.11.2020, publicată pe 03.12.2020, prin care acordă mandat președintelui Consiliului de Administrație al societății SD3 Salubritate și Deszăpezire, în vederea încheierii de contracte cadru de prestări servicii de eliminare prin depozitare a deșeurilor cu societățile IRIDEX GROUP SRL, ECO SUD S.A. și VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL. Ulterior, în ajunul Crăciunului, a adoptat Hotărârea nr. 449 din 23.12.2020, prin care se aprobă prelungirea cu un an a contractului încheiat între SD3 și societățile menționate.

Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților prevede că depozitarea deșeurilor în Municipiul București este în competența primarului general, nu în cea a primăriilor de sector, care se ocupă doar de gestionarea serviciilor de salubritate.

Primarul general Nicușor Dan a afirmat în numeroase apariții publice că depozitarea deșeurilor intră în competența exclusivă a PMB și a primarului general, dar până în prezent nu a luat nicio măsură în acest sens.

Neimplicarea primarului general generează o distorsionare a pieței serviciilor de salubritate și creează oportunități pentru cei dispuși să încalce legea și să fraudeze banul public.

Profitând de inacțiunea primarului general Nicușor Dan, Robert Negoiță a considerat oportun să intre în ograda PMB și să propună hotărâri de Consiliu ale sectorului 3 care nu sunt de fapt în competența administrației locale. Astfel, pentru a-i convinge pe consilierii locali, primarul sectorului 3 ar fi prezentat o situație falsă, susținută de rapoarte întocmite de direcțiile aflate în subordinea Primăriei sectorului 3. Și ca să nu fie deranjat de vreo opinie divergentă, primarul Negoiță a demis conducerea Direcției Generale de Salubritate Sector 3, care aparține de Primăria Sectorului 3.

De altfel, presa a relatat în ultima perioadă cazul investițiilor de zeci de milioane de euro în stația de sortare aflată la 100 metri de casele oamenilor din zona Cățelu, care ar fi fost, de fapt, o “afacere” a edilului Robert Negoiță. Dezvăluirile au fost făcute după ce Garda de Mediu a descoperit că pe un teren care aparţine Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3, erau îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere. Comisarii care au mers în control au constatat că locul era acoperit cu pământ, peste care se turna beton, infracțiuni pentru care au fost date amenzi si s-a deschis dosar penal.

Același procedeu a fost stabilit și în alt caz, cel al gropii de gunoi din Ulmeni Călărași, unde ajungeau deșeuri din sectorul 3. Și aici s-au constatat abuzuri și s-au deschis două dosare penale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița. În acest caz, groapa a fost închisă de Garda de Mediu, iar Primăria sectorului 3 este obligată să retragă gunoaiele depozitate acolo, acțiune care va avea costuri în plus pentru cetățenii sectorului 3.

Hotărârea de Consiliu Local nr. 449 adoptată în decembrie dă primarului sectorului 3 posibilitatea ca deșeurile să fie depozitate ilegal în alte gropi de gunoi, cu susținerea unor consilieri locali, a președintelui Consiliului de Administrație al SD3, Nițu Mihai și a șefei Direcției Generale de Salubritate Sector 3, Roxana Beatrice – Smada.