4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 4:24

Robert Cazanciuc i-a trimis preşedintelui propunerile pentru șefia Parchetului

spot_img

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a trimis vineri preşedintelui Traian Băsescu propunerile de numire în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Astfel, ministrul justiției i-a transmis şefului statului propunerile de numire a lui Tiberiu Mihail Niţu în funcţia de procuror general al României, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi a lui Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general.

Totodată, ministrul justiţiei i-a înaintat preşedintelui propunerile de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a Alinei Mihaela Bica în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a Elenei Georgiana Hosu în funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis vineri ministrului justiţiei avizele pozitive, motivate, pentru cei şase candidaţi propuşi în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. Toți cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public au primit joi aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute pe 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era la acea dată şi ministru interimar al justiţiei.

R.D.