16 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 7:12
No menu items!

Roșcova – un înlocuitor sănătos și gustos al pudrei de cacao

spot_img

Roșcova, ca ruda îndepărtată cu fasolea, este fructul unui arbore care poate crește la latitudini foarte variate, de la cele cu climă temperată până la clima tropicală. Inițial, a fost folosită pentru hrana animalelor, dar grecii au fost cei care au înțeles că este un aliment ideal pentru o dietă. Ceea ce se poate spune cu certitudine despre roșcove este faptul că sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale și că au calitatea de a fi un aliment non-alergen.

În prezent, boabele din păstăile de roșcove sunt transformate într-o făină care seamănă foarte bine cu pudra de cacao, dulce în mod natural, aromată și ideală în preparatele dulci, fiind unul din aditivii naturali și sănătoși (din pacate prea puțin folosiți), în produsele de panificație, înghețată, sosuri pentru salate și alte produse alimentare. Păstăile de roșcove pot fi măcinate și fierte în apă pentru a produce un sirop gros.

Consumul de roșcove, în mod regulat, în cantități mici este o sursă de beneficii pentru sănătate. Roșcova merită să fie lăudată pentru capacitatea de a regla procesul de digestie, având calități naturale anti-alergice, este antiseptic și anti-bacterian foarte eficient.

Nu în ultimul rând, roșcova este un anti-viral eficient și o bună sursă de antioxidanți esențiali. Combinația acestor proprietăți îl face foarte eficient în cazul celor care suferă de diaree din cauze infecțioase.

Pudra de roșcove este un indulcitor natural care are capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge, ceea ce este deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet zaharat.

 Fiind foarte bogate în fibre insolubile roscovele au capacitatea de a reduce în mod natural nivelul de colesterol. Efectele benefice asupra nivelului de colesterol sunt potențate de conținutul natural ridicat de lignina si polifenoli, care sunt antioxidanti puternici, de obicei prezenți în produsele alimentare pe bază de plante.

Pudra de roșcove poate fi adăugată pentru un plus de gust și pentru capacitatea de a îndulci în lapte, iaurt și in alte preparate care permit consumul pudrei ca atare. Este perfecta în aluaturi și creme in loc de cacao.

Consumul de pudră de roșcove zilnic. Într-o lingură cu pudră de roșcove sunt circa 17 calorii, carbohidratii reprezintă 15 calorii, iar proteinele două calorii. Într-o lingura de pudră de roscove sunt 0,1 grame de grăsime, în întregime grăsimi nesaturate. Roșcova nu contine grasimi saturate si nici colesterol.

Într-o lingură de pudră de roșcove sunt 7,1 grame de carbohidrati, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezintă 13 la suta din valoarea zilnică de fibre. Roșcovele sunt foarte bogate în riboflavina, niacina si vitamina B6, aducand intr-o lingura circa 10% din doza zilnica. Roscovele nu contin vitamina A si nici vitamina C. O lingura de pudra aduce 3% din doza zilnica de calciu si 2% din doza zilnica de cupru si potasiu. Pudra de roșcove conține fier, magneziu si fosfor.

Pudra de roșcove este ideală în alimentația copiilor mici, încă de la șase luni, este perfectă în dieta cotidiană, pentru beneficiile pe care le aduce și este un excelent înlocuitor pentru cei care nu tolerează pudra de cacao. Pudră de roscove are un gust placut, specific, dulce-amărui, cu gust de caramel și se dizolvă ușor.

E.T.