7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:01
No menu items!

RMGC anunță concedierea a 35% din angajați

spot_img

Compania se arată disponibilă de a începe consultările cu statul pentru realizarea proiectului

mineri rmgc

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a anunțat miercuri începerea procesului de concediere colectivă pentru un procentaj de aproximativ 35% din angajaţii rămaşi ai companiei.

Sindicatul ”Viitorul Mineritului” şi autorităţile în domeniul muncii au fost notificate în acest sens. Numărul final al persoanelor afectate de măsură urmează să fie determinat după încheierea negocierilor cu sindicatul.

”La un an după concedierile colective din martie 2014, când 1.000 de familii rămâneau fără sursă esenţială de venituri în zona Roşia Montană, RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea și avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei. În acelaşi timp, Roşia Montană Gold Corporation îşi reafirmă disponibilitatea de a dezvolta cea mai modernă mină auriferă din România şi speră ca factorii de decizie să se implice în consultări cât mai curând posibil”, se afirmă în comunicatul companiei. RMGC mai are în prezent aproximativ 100 de angajați, dintre care 70% sunt în șomaj tehnic.

RMGC încearcă să obțină din 2006 autorizările necesare pentru începerea exploatării de aur și argint, pe baza unei licențe obținute în 1999. Acționarii RMGC sunt Gabriel Resources (80,69%), companie listată pe Bursa din Toronto și statul român, prin Minvest Roșia Montană S.A. (19,31%).

Încercările companiei de obține autorizările au primit o lovitură grea în 2013, când Guvernul Ponta a încercat să promoveze o nouă lege a minelor, pe fondul protestelor publice referitoare metoda de extracție și la beneficiile economice ale statului. Ulterior, subiectul Roșia Montană a fost unul dintre punctele care au dus la spargerea USL.

În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu a fost bine abordat și a invitat firma care doreşte să investească şi Guvernul să reia discuţiile. Statul român riscă să o procedură internațională de arbitraj comercial, în condițiile în care Gabriel Resources este probabil să ceară despăgubiri.

Proiectul inițial arăta că proiectul de exploatare din județul Alba va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie. Numărul de locuri de muncă directe ar urma să fie de 2.300 pe perioada etapei de construcţie și de 800 în timpul exploatării. Cantitățile exploatabile sunt estimate la 314 tone de aur și 1.480 tone de argint.