8 C
București
luni, 19 aprilie 2021 - 6:58

Riscurile abuzului de rețele de socializare

Un studiu realizat recent confirmă că folosirea excesivă a rețelelor de socializare nu este bună pentru sănătatea mentală și poate provoca anxietate și depresie, scrie pourquoidocteur.fr, citat de Agerpres.

„Trebuie să știi când să te deconectezi”, este mesajul studiului prezentat la Congresul British Psychological Society, care a avut loc la Manchester. Conform cercetării, adolescenții care rămân conectați prea mult la rețelele de socializare riscă mai mult să fie depresivi.

În cadrul studiului, 467 de adolescenți au completat chestionare despre accesarea în timpul zilei sau al nopții al rețelelor. Prin alte teste li s-au evaluat calitatea somnului, respectul față de ei înșiși, semnele de depresie sau anxietate și consumul emoțional.

Adolescența poate fi o perioadă de vulnerabilitate crescută, iar apariția unei depresii, a unei anxietăți sau a unei calități necorespunzătoare a somnului pot contribui la aceasta

Dr. Heather Cleland Woods

Utilizarea rețelelor de socializare, precum Facebook, în timpul zilei și o prea mare implicare emoțională duc la perturbarea somnului nocturn. Un consum emoțional excesiv se asociază și cu o scădere a respectului de sine, o creștere a anxietății și a depresiei. „Acest lucru înseamnă că trebuie să ne gândim la felul în care folosesc rețelele de socializare copiii noștri și la momentul când trebuie să se deconecteze”, a încheiat dr Heather Cleland Woods.

Olimpia Diaconiuc