4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 23:49
No menu items!

Risc crescut de producere a avalanșelor în Bucegi și Făgăraș

spot_img

Meteorologii au anunţat că vineri riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi este însemnat, fiind de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, întrucât zăpada proaspăt depusă nu are aderenţă la straturile mai vechi.

Un sat a fost acoperit complet de o avalanșă în Turcia

Reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu au anunţat că până vineri seară la ora 20.00 riscul producerii avalanşelor în masivele Făgăraş şi Bucegi este de trei pe o scară de la unu la cinci, fiind risc însemnat.

Zăpada proaspătă, uşoară, este depusă peste plăci de vânt relativ recente şi peste straturile mai vechi, în general stabilizate. Zăpada de pe creste este în general viscolită, iar în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă pulver. La suprafaţă se întâlnesc şi structuri cu rezistenţă scăzută. Stratul nou depus, uşor, puţin stabilizat, poate aluneca cu uşurinţă peste straturile vechi mai stabile,

au precizat reprezentanţii CMR Transilvania Sud Sibiu.

Potrivit acestora, declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 118 centimetri, iar la Vârful Omu 67 de centimetri. Vineri după-amiază nu ninge nici la Bâlea Lac, nici la Vârful Omu, însă în cursul nopţii reîncep ninsorile, avertizarea de producere a avalanşelor putând fi prelungită.