20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:51
No menu items!

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și proprietarul uzinei Azovstal, dă în judecată Rusia la CEDO

spot_img

Rinat Ahmetov, proprietarul oțelăriei Azovstal din orașul Mariupol, unde luptătorii ucraineni au sfidat săptămâni întregi de bombardamente rusești, a dat în judecată Rusia pentru „încălcări grave ale drepturilor sale de proprietate” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a declarat holdingul său System Capital Management (SCM), citat de The Guardian.

Potrivit sursei citate, Ahmetov a solicitat, de asemenea, un ordin judecătoresc „care să împiedice Rusia să se angajeze în continuare în blocarea, jefuirea, deturnarea și distrugerea cerealelor și oțelului” produse de companiile sale.

„Răul nu poate rămâne nepedepsit. Crimele Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului nostru sunt enorme, iar cei vinovați de ele trebuie să fie trași la răspundere.

Jefuirea produselor de export ale Ucrainei, inclusiv a cerealelor și a oțelului, a dus deja la creșterea prețurilor și la moartea oamenilor de foame în întreaga lume. Aceste acțiuni barbare trebuie să fie oprite, iar Rusia trebuie să plătească în întregime”, a declarat Rinat Ahmetov, citat într-un comunicat.

Întrebat despre acest proces, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu se mai află sub jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului.

                                                                                                                Adina Silav