21.6 C
București
miercuri, 23 iunie 2021 - 0:17

Rezultatul alegerilor în SUA, hotărât de un procent redus de alegători

spot_img

6 noiembrie este ziua când americanii iși vor alege președintele ca urmare a unei curse înverșunate între actualul preşedinte democrat şi contracandidatul său republican Mitt Romney.  Rezultatul alegerilor va fi stabilit de un procent redus de votanți din doar nouă din cele 50 de state federale, deoarecepreşedinţii Statelor Unite nu sunt aleşi prin vot popular, ci printr-un sistem de vot stat-cu-stat, cunoscut drept colegiul electoral.

Pentru fiecare stat este stabilit un număr fix de voturi electorale, în acord cu numărul populaţiei. De obicei, cine învinge într-un stat câştigă toate voturile electorale, candidatul care deține majoritatea celor 538 de electori ajungând preşedinte.

sua prezidentiale

Adesea, cele mai multe state votează majoritar cu democraţii sau cu republicanii, însă singure, ele nu pun la dispoziția niciunuia dintre candidați suficiente voturi cât să asigure un  mandat prezidenţial, urmând ca decizia finală să vină din partea statelor-cheie, unde rezultatele sunt incerte.  Candidatul care va avea un număr suficient de  alegători în aceste state pentru un total de 270 va deveni preşedinte.

În ceea ce privește colegiul electoral, fiecărui stat îi este repartizat un elector prezidenţial pentru fiecare membru din Congres: unul pentru fiecare membru în Camera Reprezentanţilor, unde mandatele sunt alocate în funcţie de numărul populaţiei, şi încă doi, pentru că fiecare stat, astfel fiecare stat dispunând de cel puţin trei voturi electorale.

În data de 17 decembrie, alegătorii  fiecărui stat se întâlnesc în capitala acestuia cu scopul de a vota pentru preşedinte şi vicepreşedinte, iar în 6 ianuarie voturile sunt numărate de către reprezentanții Congresului.

În situația  în care un candidat obține majoritatea voturilor exprimate de votanți, dar pierde preşedinţia, sau candidaţii sunt la egalitate în ce priveşte voturile electorale, decizia este a Camerei Reprezentanţilor,  alegerea vicepreşedintelui revenind Senatului.

Stadiul actual al cursei arată că în 41 de state, inclusiv D.C., rezultatele sunt oarecum previzibile, Texax și Alabama susținându-l pe Romney, iar California şi New York pe Obama.

Sondajele arată că Obama deține un avantaj în Ohio, în timp ce în Florida se află la egalitate cu contracandidatul său. Celelalte state importante  pentru alegeri sunt Carolina de Nord (15), Virginia (13), Iowa (6), Colorado (9) şi New Hampshire (4).

În ziua alegerilor, urnele nu se vor închide în toate cele 50 de state până când votul nu se încheie în Alaska, la ora 06.00 GMT. Însă în toate cele trei state considerate cruciale, votul se va încheia până la 01.00 GMT – în Virginia la 00.00 GMT, în Ohio la 00.30 GMT, iar în Florida la 01.00 GMT.

Este de așteptat ca numărătoarea voturilor să dureze foarte mult, rezultatele finale fiind întărziate din pricina competiției acerbe dintre cei doi candidați.