17.2 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024 - 21:36
No menu items!

Rezultatele la Admitere liceu 2023, publicate. 1.619 elevi, nerepartizați. 9,45, cea mai mare medie a unui copil rămas pe dinafară

spot_img

Rezultatele repartizării computerizate la admitere liceu 2023 a absolvenților de clasa a VIII-a au fost publicate pe edu.ro. Au rămas nerepartizați 1.619 elevi, din care patru au medii peste 9. Cei mai mulți elevi, peste 111.000, au intrat la liceul dorit, iar aproape jumătate dintre ei la prima opțiune pusă pe fișă.

Rezultatele admiterii la liceu au fost anunțate de Ministerul Educației miercuri la prânz. Acestea arată că numărul elevilor repartizați computerizat  111.128 de elevi, adică 98,56% dintre cei care au depus fișe de înscriere cu opțiuni. Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune, adică 52.896.

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenți (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni, susține instituția. Aceștia au la dispoziție cele 7.727 de locuri libere la liceu rămase, sau alte 18 mii în învățământul profesional. Anul trecut 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.

Și în 2021 și 2020 procentele au fost mai mari decât în acest an.

2023 – 111.128 repartizați – 1.619 nerepartizați (1,44%)
2022 – 110.035 repartizați – 6.852 nerepartizați (5,87%)
2021 – 89.983 repartizați – 1.332 nerepartizați (1,5%)
2020 – 113.480 repartizați – 8.570 nerepartizați (7,5%)

Cea mai mare medie a unui copil rămas nerepartizat a fost de 9,45, iar primii trei elevi rămași nerepartizați provin de la școli particulare, conform datelor Ministerului Educației.

Rezultatele repartizării de la admitere liceu 2023 pot fi văzute pe site-ul edu.ro introducând codul pe care fiecare elev l-a primit de la școală.

După afișarea rezultatelor, cei admiși mai au niște pași de urmat:

19 iulie – comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal și afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București;

20-25 iulie 2023 – depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;

25 iulie – transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;

26-28 iulie – rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere la liceu

Pentru confirmarea locului la liceu, următorul pas este depunerea dosarului de înscriere la secretariatul școlii la care au fost elevii repartizați.

Elevii trebuie să se prezinte la școală însoțiți de un părinte și să depună un dosar cu o serie de documente.

Elevii care au fost repartizați la un liceu, trebuie să ajungă la secretariat în perioada 20-25 iulie și să depună dosarul de înscriere.

Dosarul de înscriere la liceu pe care elevul trebuie să-l depună trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

A doua etapa de admitere la liceu 2023-2024

În cea de-a doua etapă de admitere la liceu 2023 participă elevii de clasa a VIII-a care au fost repartizați computerizat în prima etapă, însă nu şi-au depus dosarele de înscriere la termen.

Tot în cea de-a doua etapă de admitere la liceu 2023 participă şi candidaţii care au fost respinşi la liceele care au organizat probe de aptitudini.

Potrivit calendarului oficial, în data de 28 iulie 2023 vor fi afișate pe site-ul ISJ-urilor situația locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum şi a celor destinate candidaților cu cerinţe educaţionale speciale, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limba moderna ori materna.

28 iulie – Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă.

31 iulie – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.

1-2 august – Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

3-4 august – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificarea cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații.

7-9 august – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificarea cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă. Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională.

10-11 august – Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către Comisia de admitere județeană/a municipiului București. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de Comisia de admitere județeană/a municipiului București, publicate pe site-ul inspectoratului școlar județean/al Municipiului București și comunicate unităților de învățământ până la data de 5 iulie 2023.

11 august – Transmiterea către Centrul național de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

D.Constantin