14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 12:32

Rezervele României au scăzut cu 1,8 miliarde de euro. Care sunt motivele

spot_img

Banca Națională a României  (BNR) a achitat, în mai, peste 2 miliarde de euro către FMI și către investitori în eurobonduri

BNR

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,7 miliarde de euro, faţă de 35,5 miliarde de euro la 30 aprilie 2014, arată datele băncii centrale. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, având o valoare de puțin peste 3 miliarde de euro.

Scăderea rezervelor internaționale cu 1,8 miliarde de euro s-a datorat, în principal, modificărilor rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit (care au produs atât intrări, cât și ieșiri din conturile BNR) și alimentării conturilor unor finanțatori internaționali, în baza datoriei contractate anterior de statul român.

Astfel, la capitolul plăți de rate și dobânzi, în contul datoriei publice denominate în valută, se regăsesc rambursări de capital și dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Național (pentru care Banca Naţională a României a rambursat aproximativ 784 de milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat aproape 157 de milioane echivalent euro) și rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a MFP scadentă pe 6 mai 2014, de 1,34 miliarde de euro, capital şi dobândă.

Plăţile scadente în luna iunie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează aproximativ 667 de milioane de euro.

C.C.