13.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 12:16

Rezerve mari de petrol, descoperite în Marea Arctică

spot_img

Descoperirea a fost făcută pe fondul acutizării dezacordurilor dintre Rusia şi Statele Unite legate de acţiunile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina

platforme petrol

Societatea rusă de stat Rosneft şi Exxon Mobil, cea mai mare companie americană în domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, din regiunea arctică, demonstrând că aceasta poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume.

Anunţul a fost făcut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a călătorit două zile pe o navă de cercetări rusească până la platforma de foraje unde a fost făcută descoperirea. Forajul a descoperit aproximativ un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai mari decât cele din secţiunea americană a Golfului Mexic, a spus Secin, transmite Bloomberg.

Depăşeşte aşteptările noastre. Această descoperire are o importanţă excepţională, demonstrând prezenţa hidrocarburilor în regiunea Arctică

Igor Secin,

director general al Rosneft

Descoperirea a fost făcută pe fondul acutizării dezacordurilor dintre Rusia şi Statele Unite legate de acţiunile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina. Puţul a fost forat înainte de termenul limită de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autorităţilor americane, în cadrul sancţiunilor care interzic companiilor din SUA să lucreze în apele ruseşti din regiunea Arctică.

Rosneft şi Exxon nu vor mai putea să efectueze alte foraje, blocând activităţile de explorare şi dezvoltare din regiune, în pofida descoperirii anunţate sâmbătă.

Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur să facem speculaţii în legătură cu rezultatul. Obiectivul nostru principal este să finalizăm lucrările la puţ şi să oprim operaţiunile în siguranţă, în conformitate cu licenţa dată de guvernul SUA

Richard Keil,

purtător de cuvânt al Exxon Mobil

Exploatarea rezervelor de petrol din regiunea arctică, activitate care va costa sute de miliarde de dolari, pe parcursul mai multor decenii, este una dintre cele mai mari ambiţii ale preşedintelui Putin. Pe măsură ce actualele exploatări din Siberia îşi epuizează rezervele, Rusia are nevoie să dezvolte noi proiecte, care să îi susţină rivalitatea cu SUA pentru poziţia de cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume.

Producţia la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în cinci-şapte ani, a spus Secin, adăugând că zăcământul descoperit acolo se va numi “Victoria”.

Puţul forat în Marea Kara, cel mai costisitor din istoria rusă, a ţintit o structură subacvatică numită Universiteţkaia, iar succesul acestuia a fost considerat esenţial pentru strategia Rusiei în regiune.

Importanţa forajelor din Oceanul Arctic a fost unul dintre motivele pentru care explorarea offshore de petrol a fost inclusă în cea mai recentă rundă a sancţiunilor americane.

“Ambele părţi speră că până când vor fi pregătite să înceapă forajul la următorul puţ, sancţiunile vor fi ridicate”, a declarat Julian Lee, analist în domeniul petrolului la Bloomberg First Word în Londra.

Exxon şi Rosneft au acord de colaborare la explorările din Oceanul Arctic.

C.A.