15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 18:46
No menu items!

Rezerve gigantice de petrol și gaze în Marea Neagră

spot_img

ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

Compania a programat pentru începutul lunii noiembrie mai multe licitaţii prin care vizează să contracteze lucrări de foraj şi lucrări adiacente în perimetrele din Marea Neagră, potrivit datelor publicate pe sistemul public de licitaţii.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom (SNP), în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil Exploration and Production România au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager că grupul a găsit în Marea Neagră o rezervă „gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă mondială”.

De altfel și Bulgaria a incheia în august un contract pe termen de cinci ani cu Total, a treia mare companie petrolieră din Europa, pentru explorarea de petrol si gaze in largul litoralului bulgăresc al Mării Negre. Total va explora zăcăminte de gaze și petrol de mare adâncime într-o zonă de aproximativ 14 400 de kilometri pătrati în apropiere de granița cu România.

Specialiștii susțin, însă, că se ştia de două decenii că în adâncurile Mării Negre se află mari rezerve de gaze. Valoarea estimată a pungii de gaze se ridică la 17 miliarde de euro statul român urmând să încaseze din redevențe un miliard de euro, însă abia peste zece ani. (S.S.)