13 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024 - 4:58
No menu items!

„Revoluție” în MAI. Cătălin Predoiu desființează Poliția Constanța. Ce legi s-au încălcat în cazul șoferului drogat de la 2 Mai

spot_img

Polițiștii au încălcat, în mod repetat, legile în vigoare, procedurile și regulamentele în cazul tânărului Vlad Pascu care, drogat la volan, a comis tragicul accident de la 2 Mai, în care doi studenți au fost uciși și trei au ajuns la spital. Acestea sunt concluziile verificărilor făcute la Poliția Constanța de Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne Cătălin Predoiu care a prezentat, luni seară, raportul de control. Șeful IPJ Constanța, chestorul Constantin Glugă, este cercetat și el pentru neglijență în serviciu în acest caz, alături de subordonați ai săi, și a fost eliberat din funcție. Mai mult, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța va fi desființat și „reclădit într-o nouă organizare”. 

„În Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. (…)Desființez IPJ Constanța și îl vom reclădi într-o nouă organizare (…) Până atunci, o nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă şi va fi condusă de doamna comisar şef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, ofiţer cu experienţă în cooperarea poliţienească internaţională, care a ocupat inclusiv poziţii de ataşat de afaceri interne, fost şef de brigadă de combatere a criminalităţii”, a transmis Predoiu. 

Ce conține raportul de control în cazul tragediei de la 2 Mai

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat evenimentele, așa cum sunt ele cuprinse în raportul Corpului de control al MAI, el arătând că la data de 18 august, ora 21.40, „numitul făptuitor (Vlad Pascu – n.r.) aflat la volanul unui autoturism a fost oprit în trafic, în Municipiului Constanţa, de către un comisar şef de Poliţie, şeful serviciului rutier Constanţa”.

”Raportul Corpului de control constată şi susţine că la acest moment au fost încălcate norme, pentru că trebuia aplicată sancţiunea contravenţională pentru lipsa semnului distinctiv de începător, şoferul având mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere”, a spus Predoiu.

El a precizat că au fost încălcate prevederi legale care prevedeau ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismului verificat. 

Ministrul a mai spus că la ora 00.40, s-a recepţionat un apel 112, în care se făceau menţiuni privind modalitatea neobişnuită în care era condus autoturismul pe drumul public. Predoiu a precizat că, în raport, sunt făcute menţiuni legate de presupusa conducere sub influenţa alcoolului, dar, ulterior, şi presupus consum de droguri. ”Asta a semnalat cetăţeanul la 112”, a arătat Predoiu.

Potrivit ministrului, apelul a fost gestionat de un operator 112, un agent şef de poliţie şi dispecerul Poliţiei Mangalia, agent şef adjunct de politie.

La acest moment operativ, au fost încălcate proceduri de sistem, care stabilesc activităţi care se vor întreprinde de către personalul poliţiei. (..) După preluarea apelului de urgenţă, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obţinute de la apelant şi nu au completat toate câmpurile fişei de caz 112 şi nici datele necesare privind soluţionarea evenimentului. ”Nu au raportat evenimentul conducerii”, a mai spus Predoiu.

Ministrul a mai precizat că la data de 19 august, la ora 02.35, a fost depistat în trafic, dat în consemn. Un agent de politie, în timp ce se deplasa cu autospecială, în care se mai afla un plutonier, în Vama Veche, a depistat autoturismul. 

”La acest moment procedural, conform raportului Corpului de Control, agentul de poliţie a încălcat prevederi legale, prin aceea că nu a ridicat plăcuţele, nu a pornit imediat dispozitivul portabil, body camera, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie”, a spus ministrul. 

Predoiu a mai menţionat că agentul era obligat să îl ducă pe tânăr la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, dacă nu a putut fi supus testării pentru substanţe psiho-active. 

”La ora 02.40 după oprirea în trafic au fost fotografiate cartea de identitate şi numărul de înmatriculare, au fost transmise pe grupul de whatsapp”, a spus ministrul. 

Cătălin Predoiu a precizat că un agent şi un plutonier au efectuat şi controlul maşinii iar în portiera stângă au fost găsite un pachet de ţigări în interiorul căruia era o ţigară confecţionată artizanal, parţial consumată, care conţinea o materie vegetală (..) specifică canabisului şi medicamente”. 

Au fost încălcate prevederi legale pentru nu au fost conduşi la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche-2 Mai şi însoţitorii şoferului, deşi au fost legitimaţi”, a mai arătat Predoiu. 

Șeful IPJ Constanța, cercetat

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a mai precizat că una dintre concluziile Corpului de Control vizează cercetarea prealabilă a faţă de inspectorul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa, Adrian Glugă.

”Raportul propune următoarele măsuri. Declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege faţă de inspectorul şef de poliţie judeţeană Constanţa. Inspectorul general al IGPR va analiza şi dispune cu privire la declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege pentru mai mulţi lucrători de poliţie, un comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Constanţa, un comisar şef de poliţie, şeful Serviciului Rutier din IPJ Constanţa, comisar de poliţie – şeful Poliţiei Mangalia, agent de poliţie – operator 112”, a afirmat Predoiu.

 
Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că inspectorul şef Constantin Adrian Glugă şi-a înaintat raportul pentru eliberarea din funcţie. 
 
“Voi sesiza comisiile de disciplină cu raportul şi îl voi transmite Parchetului”, a completat Predoiu.
 
Raluca Dan