10 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 12:40

Revoltător! Spitalul de la Lețcani care a costat 13 milioane de euro din bani publici rămâne închis

Anunțat încă din vara anului trecut ca pe o mare realizare și salvator pentru pacienții infectați cu Covid-19, în condițiile unui număr tot mai mic de locuri în secțiile de Terapie Intensivă, Spitalul suport Covid de la Lețcani va rămâne închis.

În urmă cu două săptămâni, conducerea spitalului anunța că unitatea medicală ieșeană va fi închisă „câteva zile” pentru dezinfecție însă și acum este nefuncțional.

Spitalul mobil Covid de la Lețcani (Iași) a fost construit cu 13 milioane de euro din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 milioane de euro.

Mai multe controale din partea Corpului de Control al Ministerului Sănătății au scos la iveală deficiențe grave care nu au fost rezolvate nici până în momentul de față.

În raportul Corpului de Control se precizează că deși saloanele figurează că au 88 de metri pătrați, în realitate au 40 de metri pătrați, nu există manuale de service și utilizare a echipamentelor și nici certificate de garanție pentru toată aparatura. Reprezentanții Consiliului Județean Iași au solicitat și Corpul de Control al primului ministru pentru o verificare completă a modului în care a fost achiziționat spitalul.

Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și coordonator al activității Spitalului mobil de la Lețcani a declarat că pacienții care se aflau internați la lețcani au putut fi mutați în celelalte spitale suport din Iași înainte de a fi înregistrate temperaturi negative. Inclusiv în interiorul spitalului temperaturile erau sub pragul înghețului, deși instalația de încălzire funcționa, informeaza G4MEDIA.

Pe lângă problemele de la instalația de climatizare, au fost descoperite și probleme la instalația electrică.

„Acum avem un salon total deconectat de la curent pentru că am simțit la un moment dat miros de cablu încins și nu știam de unde vine. Când apare o asemenea situație trebuie luată o decizie fermă. Proprietarul EURONEST are obligația să ne asigure buna funcționare a spitalului, a noastră este să ne ocupăm de pacienți în condiții de maximă siguranță”, a completat managerul spitalului, potrivit G4MEDIA.