25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 18:19
No menu items!

Revolta medicilor de familie. Ei îl acuză pe Ciolacu de lipsă de respect și jigniri, dar și de diminuarea veniturilor cu 50%

spot_img

Medicii de familie din București și Ilfov sunt nemulțumiți pentru că veniturile lor ar putea scădea cu 50%, în acest an.

Publicarea în transparența decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecință imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024.

Asociația Medicilor de familie din București Ilfov explică într-un comunicat de presă că împreună cu modificările fiscale suplimentare din anul 2024, creșterea inflației și introducerea de noi mecanisme de control și sancțiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps.

Ca urmare a acestor modificări,  multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor și se descurajează abrupt deschiderea de noi cabinete care să umple deficitul imens deja cunoscut din sistemul de sănătate.

Pe lângă acest proiect de act normativ care va reduce veniturile, medicii de familie mai sunt nemulțumiți și de jignirile aduse de prim-ministrul României. Marcel Ciolacu a făcut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesională lipsită de seriozitate.

Asociația Medicilor de familie din București Ilfov apreciază, într-un comunicat de presă, faptul că Ciolacu a demonstrat nu doar lipsa de respect față de munca acestora, dar și o profundă necunoaștere a felului cum funcționează sistemul de sănătate din România și mecanismele de plată în medicina primară, mecanisme care ne-au fost impuse încă de la începuturile reformei, fără nicio consultare.

”Domnia sa a afirmat că „este corect să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”.”

”Aceste „nume puse pe o hârtie” sunt pacienții noștri înscriși pe listele pe care ni le-ați impus la reforma începută în 1998, pe baza cărora au fost tipărite cardurile de sănătate, practic toată populația României cărora li s- a promis înainte de fiecare proces electoral acces la asistență medicală în orice colț al țării prin noi! Noi ne-am ținut promisiunile, iar angajamentele noastre față de pacienții noștri sunt pe viață, nu pentru un mandat. Dr. Sandra Alexiu, președinte AMFB”

Medicii de familie acuză Guvernul că refuză să își respecte angajamentele și solicită clarificări și scuze din partea premierului.

”După ce am fost transformați din profesioniști cu profesii liberale în prestatori de servicii medicale, acum suntem jigniți public in corpore, jefuiți de ceea ce ni se cuvine, controlați ca și cum am fi infractori, noi și colaboratorii noștri, alături de care muncim de o viață, suntem condamnați la scăderea veniturilor pentru că Guvernul României refuză să își respecte angajamentele! Dar ce aveți cu noi, domnule Prim-ministru? Nu vă mai doriți asistență medicală primară și ambulatorie în România, credeți că medicina se face numai în spitalele și clinicile private și vă puteți dispensa de toți ceilalți? Doriți să experimentați un sistem de sănătate în care nu funcționează aceste două verigi considerate esențiale și fără de care nu se poate vorbi de un sistem de sănătate viabil? Vă doriți cetățeni bolnavi, de fapt?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este DA, atunci acest lucru este pe cale să se întâmple! Dacă nu ne doriți în sistem, poate a venit momentul să vă arătăm cum funcționează sistemul fără noi!

Solicităm public revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 și încheierea de acte adiționale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

Solicităm reparația capitală a sistemului unic informatic integrat care mai mult stă offline decât merge și care nici astăzi, la atâția ani de la implementare, nu validează corect serviciile medicale contractate și care astfel ne sunt sistematic furate.

Nu în ultimul rând, numele de pe lista noastră și noi așteptăm clarificări și scuze.”

D.Constantin