12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 11:20
No menu items!

Revoltă în PMP. Un lider acuză lipsa democrației în partid

spot_img

Acuzațiile sunt aduse de vicepreședintele PMP Sector 5, Mihai Rădulescu

PMP

Vicepreședintele filialei Sector 5 a PMP, Mihai Rădulescu, a transmis o scrisoare deschisă către colegii de partid, în care demască lipsa de democrație din interiorul formațiunii.

Iată scrisoarea integrală

Stimate coleg,

Vă adresez această scrisoare în speranţa că opinia unui membru al Partidului Mişcarea Populară, din perioada în care acest partid se afla încă în faza de construcţie, are cel puţin aceeaşi valoare că şi opinia unui “simplu membru” al partidului nostru, deşi speranţa mea este că ar trebui să conteze chiar mai mult.

Urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia partidului nostru pe scenă politică a României de după februarie 2014 şi până în prezent. Consider că deciziile adoptate de către conducerea provizorie a PMP începând din februarie 2014 şi culminând cu conferinţa de presa din data de 30 mai 2014 sunt pripite, fără viziune politică şi, în acelaşi timp, lipsite de cultură şi practică democratică. Multe dintre acestea au provocat şi provoacă prejudicii de substanţă, de imagine şi de viitor pentru partidul nostru.

Vineri, 30 mai 2014, am constat cu dezamăgire că, pentru a nu ştiu câta oară, un grup de persoane a căror menire nu este decât să asigure conducerea provizorie a partidului îşi arogă drepturi providenţiale şi decid în mod nedemocratic asupra viitorului Partidului Mişcarea Populară. În conferită de presă pe care aţi susţinut-o în această zi la ora 14.00, aţi comunicat “decizia” de organizare a unui Congres al partidului pe data de 7 iunie a.c. Congresul este, în principiu, un eveniment necesar şi demult aşteptat în viaţa acestui partid tânăr. Însă, acest Congres, care ar trebui să fie benefic pentru viitorul partidului, risca să prăbuşească partidul în ochii electoratului şi să-l subjuge unor interese personale meschine, venite din străfundul practicii politice a României de după 1990.

Un Congres de la care se aşteaptă să pună bazele programatice şi pragmatice ale partidului nostru pentru următoarea perioadă, în care ne aşteaptă o grea campanie pentru alegerile prezidenţiale, nu se poate pregăti într-un mod serios, profesionist şi dedicat în numai 7 zile. Congresul, stimate coleg, este (sau ar trebui să fie) o chestiune serioasă, care se pregăteşte din timp, o emulaţie la nivelul tuturor structurilor, unde se organizează dezbateri, se culeg idei, se întocmesc proiecte, se fac propuneri, se discută în teritoriu. Un Congres de partid nu este o ieşire la un restaurant din Centrul Vechi. Grabă cu care se doreşte organizarea acestui eveniment de importantă crucială pentru existenta şi evoluţia partidului este atât nejustificată cât şi, de-a dreptul, dubioasă. Numai în condiţiile în care se doreşte doar păstrarea aparenţelor, se poate convoca un astfel de eveniment într-un timp atât de scurt, fără o pregătire fundamentată. Practic, afară este vopsit gardul, iar înăuntru este leopradul. Îmi pun întrebarea, de ce atâta grabă şi ce anume ar putea fi “leopardul”?

Am aderat la acest partid pentru că promitea, pe de-o parte, o adevărată politica de dreapta şi, pe de altă parte, respectarea principiilor şi valorilor democratice. Acum, tare mă tem că principiile şi valorile democratice s-au transformat într-un gard vopsit care ascunde un leopard mic, meschin şi letal. Cum altfel se poate numi organizarea unui Congres în care toată structura teritorială a partidului este “numită de la centru”? Adică, mai pe şleau, delegaţii la acest Congres vor fi dintre cei numiţi a asigura conducerea provizorie a partidului în teritoriu sau vor fi la rândul lor numiţi de către aceştia. Să încercăm să ghicim cu cine vor vota? În mod evident cu cei care i-au numit. Şi ce anume vor vota? Desigur, interesele celor care i-au numit. Unde sunt atunci principiile şi valorile democratice care au mobilizat atâţia oameni în a susţine acest partid? Unde este reprezentarea democratică a membrilor din teritoriu? Unde sunt conducătorii aleşi democratic? Unde vor fi dezabeterile despre viitorul partidului? Unde vor fi analizele, strategiile şi programele partidului? Cu mare părere de rău, trebuie să recunosc că democraţia, sub forma culturii şi practicii ei, nu există la nivelul conducerii provizorii PMP. În declaraţii, politicienii din România au fost intodeauna pricepuţi, în a le umple cu viaţa sunt în permanenţă codaşi. Dvs. nu faceţi, prin astfel de acţiuni, excepţie de la această regulă.

Dvs. şi colegii Dvs. urmăriţi de fapt manipularea partidului printr-o struto-camila original dâmboviţeana. Păstraţi aparenţele democratice organizând un Congres, dar în interiorul lui jocurile sunt deja făcute, oamenii dinainte aleşi, hotărârile deja luate. După care stăm să ne întrebăm, de ce oamenii nu ne cred că suntem un “altfel de partid”, nu ne cred că vrem să “Ridicăm România” şi nu ne votează decât într-o proporţia nesemnificativă de 6,2%! Îmi pare rău stimate coleg, dar eu, şi mulţi alţii ca mine, nu doresc să mă identific cu acest tip de şmecherii pesedisto-penelisto-pedeliste. Nu pentru asta am ales să sprijin acest partid. Nu pentru asta mi-am dedicat o bună parte din timp acestui partid. Nu pentru asta am depus eforturi în campania electorală tocmai încheiată.

Dacă doreaţi cu sinceritate şi dedicaţie să promovaţi un nou tip de politică, europeană, profesionistă, corectă, deschisă şi vizionara nu aţi fi luat această decizie absurdă, care ne descalifica în fata electoratului şi a membrilor oneşti, în cea mai mare parte oameni care nu au făcut politica înainte de PMP şi care au crezut sincer că acest partid putea fi într-adevăr salvarea României. Se pare însă, ca el nu reprezintă decât salvarea unor oameni care şi-au găsit un loc călduţ în Parlamentul României sub umbrelă PDL şi apoi s-au hotărât brusc să devină “simpli membri” în PMP. Şi nici asta nu a fost suficient, dar au adus cu ei şi oameni din reţea, care acum, prin numiri de la centru vor reprezenta membrii oneşti în Congres, vor alege şi vor decide “curat democratic”.

Dacă respectaţi cu adevărat membrii partidului şi nu îi consideraţi doar o masă de personaje bune de exploatat în campanii electorale, vă solicit să acţionaţi democratic pentru pregătirea unui adevărat Congres al partidului. Convocaţi mai întâi alegeri în teritoriu, la toate nivelele, unde organizaţiile locale şi apoi judeţene îşi pot alege în mod democratic şi pe baza valorii, profesionalismului şi angajamentului conducătorii, asiguraţi infuzia de idei, propuneri şi programe de jos în sus şi abia după ce acest proces se finalizează, convocaţi adevăratul şi legitimul Congres al PMP prin reprezentare democratică adevărată.

În acelaşi fel, nedemocratic, aţi acţionat împreună cu “simpli membrii” şi în campania pentru alegerile europarlamentare. Congresul trebuia convocat în mod democratic înaintea campaniei şi numai Congresul avea puterea şi legitimitatea să decidă programul şi strategia de campanie. În locul unei astfel de proceduri democratice, transparente şi corecte s-a preferat impunerea pe cai obscure a unei strategii lipsite de conţinut, viziune şi credibilitate. Stimate coleg, în ianuarie 2014, PMP era cotat cu 5% din intenţiile de vot; rezultatul alegerilor europarlamentare a fost 6,2%. Un plus de 1,2% în 4 luni este extrem de puţin pentru politicienii “experimentaţi” şi cu “notorietate” cu care ne-am pricopsit în PMP. Romanii nu mai votează forme fără conţinut, indiferent de chipul celui pe care le îmbracă! Romanii nu mai vor partide cu apucături pesedisto-penelisto-pedeliste, nu vor nici alianţa dreptei din partide cu “experienţă” în politica dâmboviţeana. Romanii vor un partid nou, cu oameni valoroşi, cu profesionişti adevăraţi şi vizionări, fără traseisti şi activişti burduşiţi cu CV-uri stufoase pe la vechile partide. Dacă vă este frică că PMP-ul poate deveni un astfel de partid, atunci organizaţi nestingherit Congresul din 7 iunie.

Şi, să ştiţi stimate coleg, că numai prin aportul şi dedicarea miilor de membri PMP, pe care Dvs. şi colegii Dvs. îi trataţi acum cu indiferenţă şi lipsa de respect, nici măcar acest rezultat nu ar fi fost posibil. Aceşti membri merită mulţumiri, dar şi respectul democratic pe care îl datoraţi în calitate de lider, fie el şi vremelnic.

Cu stimă

Mihai Rădulescu
Membru Partidul Mişcarea Populară (vicepreședinte PMP Sector 5)

Valeriu Motoc