23.6 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 13:40

Revoltă în Partidul Noua Republică, împotriva lui Mihail Neamțu

Mai mulți lideri ai formațiunii au semnat un manifest împotriva președintelui PNR

Bârgăoanu Liviu

Prim-vicepreședintele Partidului Noua Republică, Liviu Bârgăoanu, critică în termeni duri decizia liderului Mihail Neamțu de a forma o alianță în vederea alegerilor prezidențiale.

Liviu Bârgăoanu a postat pe pagina sa de Facebook un manifest semnat de mai mulți lideri ai Noii Republici.

Semnatarii manifestului „Mai e cineva aici!” îşi exprimă îngrijorarea cu privire la declaraţiile preşedintelui Noii Republici, Mihail Neamţu, despre încheierea unei alianţe pentru alegerile prezidenţiale.

Considerăm că orice asociere cu personaje sau structuri compromise este dăunătoare Noii Republici. Credem că partidul trebuie să îşi păstreze cursul independent indiferent de presiunile de pe scena politică.

Declaraţiile lui Mihail Neamţu sunt problematice nu numai din punct de vedere politic, ci şi instituţional. Preşedinţia partidului şi-a asumat printre obiectivele pentru perioada 2013-2016 participarea independentă la alegerile prezidenţiale. Cerem declanşarea unei dezbateri interne în cadrul căreia să se decidă cine va reprezenta Noua Republică şi cum putem obţine un rezultat onorabil.

Nici preşedintele Mihail Neamţu şi nici o altă persoană din conducerea partidului nu are în acest moment vreun mandat pentru a negocia susţinerea unui candidat din afara Noii Republici. Reamintim că această dezbatere a avut loc în 2013 în forurile de conducere ale partidului iar decizia a fost clară – Noua Republică se va prezenta la alegerile prezidenţiale cu un candidat propriu.

În aceaste condiţii, denunţăm public încălcarea deciziilor statutare ale partidului şi a angajamentelor conducerii în faţa membrilor şi simpatizanţilor Noii Republici.

Noua Republică trebuie să-şi păstreze independenţa pentru a-şi proteja identitatea doctrinară unică pe piaţa politică din România. Suntem un partid conservator, recunoscut ca atare şi la nivel european odată cu aderarea la Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (AECR). Credem că poziţionarea fermă pro-piaţă şi pro-viaţă a Noii Republici nu este negociabilă.

De asemenea, Noua Republică trebuie să evite orice colaborare cu persoane sau formaţiuni asupra cărora planează suspiciuni de corupţie. Reputaţia de cel mai integru partid de pe scena politică trebuie apărată în faţa dispoziţiei la compromisuri a unora dintre liderii Noii Republici.

Experienţa ARD a avut consecinţe dramatice pentru organizaţie, afectată de plecări masive şi dispariţia unor filiale, dar şi pentru credibilitatea Noii Republici, partidul dispărând ulterior din sondaje. Nu vrem să repetăm greşelile din 2012. Ne-am asumat construcţia unui partid de la firul ierbii, integru şi cu o identitate doctrinară bine conturată, şi exact asta trebuie să facem, indiferent cât va dura sau ce eforturi va presupune.

Nu este destinul Noii Republici să facă parte dintr-un USL de dreapta. Destinul nostru este să fim dreapta!

Liviu-Ștefan Bârgăoanu
prim-vicepreședinte, președinte al filialei județene Iași

Adela Mîrza
vicepreședinte și președinte al filialei județene Cluj

Florin Drăgan
vicepreședinte

Valeriu Motoc

Articolul precedentMircea Badea, amendat de poliție
Articolul următorStrategii şantajului