8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 8:56

Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, în atenția forurilor europene. „O procedură abuzivă îngrijorătoare”

spot_img

Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, cerută de PNL, ajunge în atenția forurilor europene, după ce PNL a depus, luni, la Parlament, cererea de schimbare a acesteia.

Senatorul Titus Corlăţean a atras atenţia Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la o serie de evoluţii “îngrijorătoare” din punct de vedere democratic înregistrate în România, între care “procedura abuzivă” declanşată de partidul de guvernământ pentru destituirea Avocatului Poporului.

Potrivit unui comunicat al Senatului, Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a participat în această săptămână la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie.

Titus Corlăţean a avut o intervenţie pe marginea acestui subiect, în care a atras atenţia asupra situaţiilor specifice din statele membre ale Consiliului Europei, “inclusiv cu privire la o serie de evoluţii îngrijorătoare din punct de vedere democratic înregistrate în România şi generate de conduita nedemocratică şi tentaţia abuzului de putere din partea Guvernului”. “A subliniat totodată rolul important care revine Parlamentului de a temporiza aceste puseuri de abuz de putere din partea Executivului şi de restrângere exagerată a liberului exerciţiu al drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Şi-a exprimat în acelaşi timp dezaprobarea faţă de lipsa de informare a Parlamentului cu privire la măsurile luate de Guvern şi modul netransparent de comunicare de către autorităţile responsabile a situaţiei reale a persoanelor testate pentru noul coronavirus”, se arată în comunicat.

Senatorul PSD “a relevat atacurile politice inacceptabile ale primului ministru şi ale partidului de guvernământ la adresa unor instituţii independente fundamentale ale oricărei democraţii, cu referire specială la atacurile politice îndreptate împotriva Curţii Constituţionale, respectiv Avocatului Poporului”.

“În acest sens, s-a referit la procedura abuzivă declanşată de partidul de guvernământ pentru destituirea în Parlament a Avocatului Poporului. În context, el a menţionat că atacurile politice se explică prin exercitarea independentă a atribuţiilor legale de control constituţional de către Curtea Constituţională, care a declarat neconstituţionale mai multe măsuri adoptate de Guvern în perioada pandemiei. Mai mult, în opinia senatorului Corlăţean, exercitarea independentă a competenţelor Avocatului Poporului de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, încălcate în mod repetat de către Guvern, a generat o profundă nemulţumire din partea guvernanţilor. Aspectele semnalate de senatorul Corlăţean au trezit preocuparea membrilor comisiei şi vor fi examinate şi preluate de parlamentarul britanic care urmează să îşi finalizeze proiectul de raport”, se menţionează în comunicat.