10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 14:51
No menu items!

Revizuirea Tratatului Schengen, una dintre opțiunile pentru întărirea măsurilor anti-tero

spot_img

Liderii europeni vor cooperare din partea companiilor din domeniul online, pentru retragerea conținutului radical

  romania-schengen

Miniștrii de interne din 11 țări europene și ministrul american al justiției, Eric Holder, reuniți la Paris, au căzut de acord duminică să consolideze cooperarea în ceea ce privește controlul deplasărilor combatanților străini și lupta împotriva ”vectorilor radicalizării”, îndeosebi pe Internet, potrivit agenției EFE.

Participanții la reuniunea internațională privind terorismul și-au manifestat intenția de a revizui Tratatul Schengen pentru a îmbunătăți controalele la trecerea frontierelor externe ale UE. România încearcă să adere la Spațiul Schengen din 2011, după ce a îndeplinit criteriile tehnice, însă accesul i-a fost blocat din motive politice, prin invocarea mecanismului de verificare în domeniul Justiției și Afacerilor Interne.

”Suntem cu toții de acord să stabilim controale aprofundate asupra anumitor pasageri pe baza anumitor criterii”, a spus ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve. Acesta s-a referit și la necesitatea unui progres în ceea ce privește strângerea de date de la pasagerii companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

”Mai întâi, trebuie să încheiem foarte rapid discuțiile cu privire la responsabilitatea Comisiei de a intensifica, în conformitate cu actualul drept european, controalele cetățenilor europeni în timpul trecerii frontierelor externe ale UE”, a declarat Cazeneuve.

Reprezentanții Franței, Spaniei, Germaniei, Marii Britanii, Italiei sau Belgiei au vorbit despre necesitatea urgentă de a dispune de un registru al pasagerilor companiilor aeriene, fără a încălca însă dreptul la intimitate. Controalele avute în vedere trebuie să se aplice ”pe baza unor criterii obiective” și care să respecte ”libertățile fundamentale”.

Participanții au pledat pentru o mai mare cooperare cu companiile de internet pentru a garanta retragerea conținutului ilegal de pe rețelele sociale.

”Internetul trebuie să rămână un spațiu al liberei exprimării, dar în cadrul respectării legilor”, a spus Cazeneuve.