4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 4:56

Revizuirea Constituției: Amendamentul ce interzicea discriminarea pentru orientarea sexuală, introdus de liberali, a fost respins

spot_img

Revizuirea Constituției

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit, marţi, asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână, şi l-a respins.

Concret, în urmă cu o săptămână, membrii Comisiei au adoptat un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care erau completate în legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică.

Membrii Comisiei au adoptat, cu 18 voturi “pentru” şi două voturi “împotrivă”, amendamentul depus de Chiuariu, la articolul 4, alineatul 2, astfel: “România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă”.

Marţi, preşedintele comisiei, Crin Antonescu, a precizat că votul de săptămâna trecută a fost dat “de principiu” şi a supus din nou la vot amendamentul. De această dată amendamentul a fost respins, deoarece a întrunit doar opt voturi “pentru”, în condiţiile în care parlamentarii PSD au votat împotrivă, iar liberalii pentru.

După prima respingere, amendamentul a fost din nou supus la vot. Şi de această dată, rezultatul a fost similar.

Prin urmare, alineatul va rămâne în forma din Constituţia actuală, respectiv: “România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”.

Andrei Tudor