9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 14:38

Revenire spectaculoasă pe sectorul serviciilor. Care afaceri merg cel mai bine

spot_img

Cifra de afaceri a agențiilor turistice și a tur-operatorilor a crescut cu 30% în primul trimestru al anului, după doi ani de scăderi consecutive

agentii turism

Serviciile de turism, de la agenții și tur-operatori, până la rezervările prin telefon sau pe Internet, au crescut cu 29,3% în primul trimestru al acestui an, după ce anul trecut aceste afaceri au scăzut cu 22% față de primele trei luni din 2012. La polul opus, cel mai mult au scăzut jocurile de noroc și alte activități recreative.

În primul trimestru al anului, sectorul serviciilor a crescut cu 6,2% față de perioada similară din 2013, în date ajustate sezonier și cu 7% în serie brută.

”Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută,  în trimestrul I 2014 a înregistrat o cifră de afaceri cu 7% mai mare comparativ cu trimestrul I 2013, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+30,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+9,8%), activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+9,3%), şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea  textilelor şi blǎnurilor (+7,1%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 2,1%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În privința comerțului, întreținerii și reparării autovehiculelor și motocicletelor, acest sector a scăzut în primul trimestru cu 1,8%, cel mai mare regres fiind înregistrat de comerțul cu piese și accesorii auto, care a scăzut cu 2,4%. În schimb, comerțul cu motociclete și întreținerea lor a crescut cu 5,3% față de primul trimestru al anului trecut.

Cifra de afaceri pentru serviciile de turism și călătorie din România va crește cu 5,4% în 2014, până la aproape 35 de miliarde de lei, reprezentând 5,3% din PIB, arată un raport detaliat al World Travel & Tourism Council (WTTC), remis Sursa Zilei. Potrivit aceluiași document, contribuția directă a acestui sector la PIB va fi de aproape 11 miliarde de lei în acest an, în creștere cu 3,7% față de anul trecut.

Cosmina Croitoru