6.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 4:49

Reuven Rivlin – noul președinte al Israelului

spot_img

Candidatul de drepta Reuven Rivlin a fost ales președinte al Israelului

reuven_rivlin

Candidatul de dreapta Reuven Rivlin a fost ales marți președinte al Israelului. El a devenit astfel al zecelea șef al statului israelian, relatează AFP.

Reuven Rivlin care îi succede în funcția de președinte al Israelului lui Shimon Peres – a fost desemnat în urma unui vot secret de membrii parlamentului (Knesset), obținând 63 de voturi față de cele 53 ale rivalului său, Meir Shitrit.

Rivlin a fost președinte al Knessetului și este membru al Likud (dreapta naționalistă israeliană), fiind un susținător al “Marelui Israel” și apărător fervent al democrației israeliene, care și-a creat o statură de viitor președinte realizând o serie de arbitraje politice complexe în timpul carierei sale parlamentare.

În Israel, postul de președinte este în mare parte onorific, iar atribuțiile executive rămân în mâinile prim-ministrului. Șeful statului are totuși sarcina de a numi, după alegerile parlamentare, persoana însărcinată cu formarea unei coaliții care să guverneze țara. Shimon Peres își va încheia mandatul la sfârșitul lunii iulie, înainte de a împlini 91 de ani.

R.D.