15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 1:18
No menu items!

Reuters: România și Bulgaria vor fi lăsate pe dinafară cel puțin șase luni

spot_img

Opoziția condusă de Austria va împiedica Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a se alătura zonei Schengen, dar se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația, transmite agenția Reuters, care citează surse diplomatice europene.

Întrucât toate țările membre trebuie să fie de acord pentru ca o țară candidată să poată adera la Schengen, România și Bulgaria vor avea parte joi de o dezamăgire, consideră Reuters.

„Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Bulgaria nu vor putea adera încă la Schengen”, a declarat un diplomat european. „Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra problemei”, a adăugat diplomatul. 

Zona Schengen – un pact între țări pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru cei care călătoresc între teritoriile lor – se numără printre cele mai importante realizări ale integrării europene.

Însă, în ultimul deceniu, aceasta a fost supusă din ce în ce mai multor presiuni, deoarece limitează capacitatea statelor membre de a controla îndeaproape migrația și de a urmări eficient amenințările la adresa securității.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat la începutul acestei săptămâni că Viena se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, un club format din 22 de țări ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Avem nevoie de mai mult timp. În prezent, avem 75.000 de migranți ilegali neînregistrați în Austria – ceea ce înseamnă că au trecut o frontieră externă a UE și au ajuns în Austria. Acest lucru trebuie să fie rezolvat mai întâi”, a declarat el.

Aceasta în ciuda faptului că Executivul UE, Comisia Europeană, a declarat în repetate rânduri că toate cele trei țări au îndeplinit cerințele tehnice necesare în ceea ce privește controalele la frontieră, protecția datelor și politicile privind vizele, printre altele.

O sursă guvernamentală română a declarat pentru Reuters că Bucureștiul s-a angajat să obțină o decizie în favoarea extinderii la reuniunea miniștrilor afacerilor interne de joi de la Bruxelles.

„Austria este complet izolată la nivel european. Nu ne vom opri până nu vom epuiza toate căile de acțiune posibile pe acest subiect”, a declarat sursa citată.

Olanda se opune, alături de Austria, accesului Bulgariei, Haga invocând preocupări legate de guvernanță și migrație.

R. Dan