10.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 17:58

Reuniunea JAI: Bruxelles-ul propune o Agenție europeană de informații, “un fel de FBI european”

spot_img

În urma atentatelor de la Paris, care au scos la iveală deficienţe în cooperarea dintre serviciile secrete, un oficial european însărcinat cu Afacerile Interne a propus crearea unei Agenţii europene de informaţii.

Comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne, Dimitris Avramopoulos a mai spus că după atentatele de la Charlie Hebdo, din ianuarie, la Paris, s-a creat Centrul antiterorist din cadrul Europol, Agenţia europeană de cooperare în domeniul poliţiei, cu sediul la Haga.

El a susținut, la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai Justiţiei şi Afacerilor Interne, convocată în urma atacurilor de la Paris, că a venit vremea să se facă încă un pas înainte, și să se creeze baza unei Agenţii europene de informaţii.

Dar crearea unei astfel de agenţii – un fel de “FBI european” – poate avea loc doar în urma unei modificări a tratatelor, având în vedere faptul că informaţiile secrete sunt prin excelenţă un domeniu care ţine de suveranitatea naţională.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière nu a fost de acord, spunând că “ne irosim energia”, din moment ce nu se poate renunța la suveranitatea națională. El crede că schimbul de informații se poate face între serviciile deja existente și fără să existe o agenție europeană.