28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:24
No menu items!

Reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE, după explozia prețurilor la energie

spot_img

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a anunţat, vineri, că Republica Cehă va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei din UE, consacrată creşterii preţurilor energiei în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Fiala a scris pe Twitter că reuniunea se va concentra pe ”măsurile de urgenţă specifice pentru a face faţă situaţiei energetice”.

”Suntem într-un război al energiei cu Rusia şi asta afectează întreaga UE”, a scris pe Twitter, la rândul său, ministrul ceh al industriei Jozef Sikela.

”În acord cu Comisia Europeană şi cu premierul Petr Fiala, voi propune convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului Energetic al UE cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor.

În Europa, preţurile gazului sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate.

                                                                                                                  Adina Silav