5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 8:06

Reuniune de urgenţă a ambasadorilor țărilor NATO pe tema situaţiei din Afganistan. ONU:”Nu abandonați poporul afgan”

spot_img

Ambasadorii ţărilor NATO vor participa marţi , 17 august, la o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. „Țările occidentale încearcă să-şi accelereze operaţiunile de evacuare, a declarat un responsabil al Alianţei”, citat de Agerpres. În acest timp, secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să nu abandoneze poporul afgan.

„Noi primim informaţii terifiante despre abuzuri grave ale drepturilor omului în toată ţara. Sunt deosebit de îngrijorat de semnalele privind încălcări în creştere ale drepturilor omului împotriva femeilor şi fetelor din Afganistan. Nu putem şi nu trebuie să abandonam poporul din Afganistan. următoarele zile vor fi cruciale”, a declarat Antonio Guterres în faţa celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susţine după reuniune o conferinţă de presă, la ora 13.00 GMT.

Între timp, pe aeroportul din Kabul se desfășoară momente dramatice. Mii de afgani au ocupat pistele și în disperarea de a părăsi țara se agață de aripile și roțile avioanelor. Opt persoane au murit, trei dintre ele căzând din avion de la înălțime.

Talibanii au intrat, duminică, în Kabul, iar preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară în străinătate, în timp ce militanţii islamişti preluau controlul ţării după 20 de ani de când fuseseră înlăturaţi de la putere în urma unei intervenţii conduse de SUA.