28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 16:04
No menu items!

Reuniune a miniştrilor de externe NATO pe tema tensiunilor pe flancul estic al alianței

spot_img

Miniştrii de externe ai statelor NATO se reunesc, marţi, la Riga, în timp ce aliaţii sunt alarmaţi de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă la întrunire și va vorbi despre evoluţiile de securitate din vecinătatea Estică a Alianţei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobişnuită a soldaţilor ruşi în apropierea aliatului NATO Ucraina în ultimele săptămâni.

Stoltenberg a declarat vineri că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o „coste”. Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, a spus că „toate opţiunile” sunt pe masă ca răspuns.

Ţările occidentale au sancţionat Rusia din cauza conflictului.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi de asemenea sprijină separatiştii din regiunile estice Lugansk şi Doneţk – cunoscute colectiv ca Donbas, aminteşte DPA.

Problemele interne ale NATO – inclusiv o revizuire în curs a obiectivelor strategice de bază ale alianţei – sunt pe agenda miniştrilor la reuniune, care urmează să se încheie miercuri.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, va participa la întrunirea de la Riga, a anunțat Ministerul de Externe într-un comunicat.