1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 1:00
No menu items!

Reuniune a Consiliului NATO-Rusia, pe 12 ianuarie. Întâlnire a Comitetului Militar al NATO, în aceeaşi zi

spot_img

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a convocat pentru 12 ianuarie o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi se află ”în contact” pe această temă cu Moscova, a anunţat un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, relatează AFP, citat de News.ro.

Stoltenberg a propus în mai multe rânduri Moscovei, în ultimele luni, o reluare a dialogului în cadrul acestei instanţe de cooperare înfiinţată în 2002, dar abandonată în prezent, din cauza războiului din Ucraina. Însă, autorităţile ruse nu au răspuns în mod favorabil acestor invitaţii.

Cu privire la reuniunea convocată pe 12 ianuarie ”suntem în contact cu Rusia”, a declarat duminică, acest oficial NATO.

NATO denunţă în mod neîncetat, de şapte ani, anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, şi cere respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Rusia şi Occidentul se acuză reciproc de provocări şi îşi consolidează capacităţile militare la frontierele comune.

La jumătatea lunii decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratat, unul Statelor Unite, celălalt NATO, în care-şi rezumă exigenţele în vederea unei dezescaladări. Aceste texte interzic o extindere a NATO în Ucraina şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi în fostul spaţiu sovietic – fără să impună măsuri similare Rusiei.

Reuniunea de pe 12 ianuarie este prima pe care Jens Stoltenberg o propune după anunţarea acestor revendicări ale Moscovei. 

În aceeaşi zi este prevăzută o reuniune a Comitetului Militar al NATO – o adunare a şefilor de Stat Majore şi a miniştrilor Apărării din cele 30 de state membre ale alianţei.

Jens Stoltenberg şi-a reafirmat joi susţinerea faţă de Ucraina şi hotărârea de a-i apăra pe toţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, declarându-se în acelaşi timp deschis unui dialog cu Rusia. 

R. Dan