-0.5 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 13:45
No menu items!

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la arma hipersonică testată de Coreea de Nord

spot_img

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, luni, pentru a discuta despre testul balistic făcut de Coreea de Nord în această săptămână. Capitala Phenian a declarat că este vorba despre un test de armă hipersonică.

Reuniunea a fost convocată de SUA, Franţa şi Marea Britanie, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, precum şi de Irlanda şi Albania, cea de pe urmă fiind nou membru nepermanent al instanţei începând cu 1 ianuarie, potrivit surselor citate de AFP, relatează Agerpres.

Nu este aşteptată nicio declaraţie comună a Consiliului de Securitate, potrivit unui diplomat, în timp ce un altul a spus că declaraţii ar urma să fie făcute înainte sau după reuniune.

În 2017, Consiliul de Securitate a dat dovadă de o rară unitate asupra Coreii de Nord, adoptând în unanimitate trei serii de sancţiuni economice severe împotriva acestei ţări, după teste nucleare şi cu rachete.

Joi, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a afirmat că racheta transporta o focoasă hipersonică ce a lovit cu precizie o ţintă aflată la o distanţă de 700 de kilometri.
 

Este a doua oară când Coreea de Nord anunţă un tir cu rachetă hipersonică, o armă sofisticată care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene, notează AFP.

Miercuri, SUA, Japonia şi Canada au condamnat tirul, apreciind că acesta a încălcat mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate şi că reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru toată comunitatea internaţională.

Phenianul susţine că are nevoie de arsenalul său pentru a se apăra de o eventuală invazie americană.