-4.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 8:14
No menu items!

Retragerea soldaților americani din Afganistan s-ar putea face prin România

spot_img

 soldati americani

Soldaţii americani ar putea tranzita România la retragerea lor din Afganistan, Bucureștiul fiind pe cale să accepte un acord ce ar permite armatei Statelor Unite să utilizeze una din bazele sale aeriene situate în apropiere de Marea Neagră, ca punct de tranzit pentru militarii americani care se vor întoarce din Afganistan, au afirmat joi responsabili de la Pentagon, citaţi de AFP.

Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, va servi ca principal punct de tranzit pentru soldații care se întorc în Statele Unite din Afganistan, dar și pentru materiale militare.

Acordul cu Bucureștiul va fi discutat vineri cu prilejul unei întrevederi a secretarului american al apărării, Chuck Hagel, cu omologul său român, Mircea Dușa.

În prezent, americanii folosesc baza de la Manas, din Kârgâzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalații se încheie în iulie 2014, a precizat un responsabil american. Din această cauză, ei doresc să transfere activitățile de la baza din România. Totodată, baza din Kârgâzstan a creat probleme americanilor în ultimele luni, din cauza chiriei cerute și a tulburărilor politice din Asia Centrală.

Un număr de peste 51.000 de soldați americani sunt staționați în Afganistan și cea mai mare parte a acestor trupe, precum și material militar greu, vor trebui repatriate în Statele Unite cel mai târziu la finalul lui 2014.

C.A.