6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:50
No menu items!

Rețeta simplă prin care Marea Britanie a revoluționat tratamentele COVID-19 din întreaga lume

spot_img

Organizare și comunicare, în loc de haos și disperare. Un program de evaluare aleatorie a terapiei COVID-19 din Marea Britanie se remarcă printre zecile de studii clinice în curs de desfășurare, scrie celebra revistă Science. Implicând peste 12.000 de participanți din sute de spitale, efortul oamenilor de știință de la Oxford a dat verdicturi validate și larg acceptate cu privire la potențialul mai multor medicamente antivirale și a oferit idei care au schimbat modul în care medicii din întreaga lume văd tratarea COVID-19. Sursa Zilei publică integral traducerea articolului de specialitate, pentru a arăta cum a reușit sistemul britanic de sănătate să controleze frica de a fi depășit de pandemie.

Pe 29 iunie, oamenii de știință de la Universitatea Oxford, Martin Landray și Peter Horby, au schimbat modul în care medicii din întreaga lume consideră tratarea COVID-19 – pentru a treia oară în puțin mai mult de 3 săptămâni. Cercetătorii principali ai unui megastudiu din Marea Britanie, numit Recuperare, care a testat medicamentele existente ca terapii pentru noua infecție, tocmai au terminat să examineze datele de la 1596 de pacienți care au primit o combinație de lopinavir și ritonavir, două antivirale cunoscute pentru a reduce virusul, și 3376 de pacienți care au primit doar îngrijiri standard. Într-un comunicat de presă, au anunțat că nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește rata de deces între cele două grupuri de pacienți. „Acest lucru ar fi putut funcționa. Și a fost un bust ”, spune Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute. „A fost foarte important să clarificăm asta.”

La începutul aceleiași luni și, din nou, prin comunicate de presă, Recuperarea (Evaluarea Randomizată a terapiei COVID-19) a dat verdicturi acceptate pe larg în alte două tratamente. Acesta a dezvăluit că dexametazona, un steroid ieftin, a redus decesele cu o treime la pacienții aflați într-un ventilator și a arătat că hidroxiclorochina, medicamentul antimalaric controversat pentru COVID-19, nu a adus beneficii pacienților spitalizați. După testarea dexametazonei, substanța a intrat în tratamentul standard pentru medicii din Regatul Unit și din alte părți, în timp ce multe alte studii privind hidroxiclorochina au părut acum inutile și au fost oprite.

„Este foarte, foarte rar, să anunți rezultatele la ora prânzului și ele să devină politică și practică până la ora ceaiului și probabil să înceapă să salveze vieți până în weekend”, a declarat Landray pentru Science la momentul rezultatului testării steroizilor.

Studiile mari, randomizate, sunt standardul de aur pentru a testa eficacitatea unui medicament. Dar până acum au fost rare în pandemia COVID-19. „Toată lumea are prima parte despre „randomizat ”, dar a omis partea „importantă”, spune Ana-Maria Henao Restrepo, un medic în cadrul Programului de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Fiecare clinician, fiecare cercetător dorește să ajute și apoi ajung să facă un studiu cu 300 sau 400 de pacienți care nu pot veni cu dovezi concludente” Într-o mare de studii mici, cu o singură instituție, iese în evidență Recuperarea, cu 12.000 de pacienți și sute de spitale participante – și oferă lecții pentru puținele alte megastudii, organizate de OMS și alte organisme, care au fost încetinite. „Cred că cele trei studii de recuperare sunt cele mai bune încercări care au fost efectuate până în prezent”, spune Topol.

Unul dintre motivele pentru care recuperarea s-a descurcat atât de bine este că a fost susținut de Serviciul Național de Sănătate (NHS) centralizat al Regatului Unit, care a implicat 176 din spitalele sale. În Statele Unite, unde sistemul de îngrijire a sănătății este fragmentat, Institutele Naționale de Sănătate nu au început decât câteva studii mari până acum și au completat doar unul, un test al compusului antiviral Gdesad Sciences Remdesivir care a arătat că administrarea sa face recuperarea din COVID- 19 mai rapidă. Lipsa de rezultate dintr-o țară care a cunoscut mai multe cazuri de COVID-19 decât oricare alta este „surprinzătoare și un pic dezamăgitoare”, spune John-Arne Røttingen, care conduce comitetul director al Solidarității, încercarea OMS de a evalua medicamentele reutilizate cât mai mult posibil în terapii COVID-19.

În schimb, Recuperarea a profitat de propria reacție de sănătate publică a Regatului Unit, care a dus la cel mai mare focar din Europa. „Au reușit să recruteze bine, pentru că au avut o mulțime de pacienți spitalizați”, spune Røttingen. (Regatul Unit a avut peste 43.000 de decese, depășite doar de Statele Unite și Brazilia, țări mult mai populate.)

Într-o scrisoare către toate spitalele Rețelei Naționale de Sănătate (NHS), cei mai importanți medici ai Regatului Unit au cerut lucrătorilor din asistența medicală să înscrie pacienții în programul Recuperare și alte două studii importante. „Folosirea tratamentelor în afara unui test, unde participarea a fost posibilă, este o oportunitate irosită de a crea informații care vor beneficia de alții”, au scris medicii, inclusiv Chris Whitty, ofițer medical principal pentru Anglia. Din această coordonare, „Unul din fiecare șase pacienți COVID-19 care vin în spitalele din U.K. intră în proces”, spune Landray.

Organizatorii au menținut programul simplu, permițând participarea oricărui spital NHS. Inspirat de testele pe care colegul său de la Oxford, Richard Peto și alții le-au făcut în anii ’80 în tratarea atacurilor de cord, Landray spune că au redus radical datele pe care trebuie să le colecteze, cu doar câteva întrebări puse la înscriere și doar o altă informație la punctul de colectare: când pacientul moare, este externat sau 28 de zile de la înscriere. El susține că studiile clinice au devenit excesiv de greoaie în ultimii ani. „Este destul de greu să le facem cu adevărat simple.”

Procesul OMS Solidaritate are un design la fel de simplu, dar natura sa internațională s-a dovedit o provocare. Studiul, conceput pentru testarea a patru tratamente – hidroxicloroquina, lopinavir / ritonavir, interferon beta plus lopinvir / ritonavir și remdesivir – a fost anunțat la 20 martie și a înregistrat primul pacient în Norvegia, o săptămână mai târziu. Dar finalizarea procesului în zeci de țări a însemnat obținerea aprobării și de la zeci de agenții de reglementare și consiliile de etică. „Acest lucru a durat o perioadă surprinzător de lungă în multe jurisdicții, inclusiv în Europa”, spune Røttingen, iar recrutarea în Europa a încetinit în timp, odată cu reducerea epidemiei. „Când țările erau gata să înceapă, epidemia a fost sub control în multe feluri”, remarcă el.

Un proces european numit Discovery, coordonat de institutul francez de cercetare INSERM și asociat cu Solidarity în testarea acelorași medicamente, a lipsit și el. Scopul a fost de a înscrie 3200 de pacienți pe întregul continent, dar, deși studiul și-a atins obiectivul de 800 de participanți în Franța, abia a reușit să recruteze pacienți în altă parte. Deși Franța și-a finanțat partea din proces, se aștepta ca țările partenere să-și finanțeze propriile testări. „Una dintre probleme a fost aceea că nu toate țările aveau finanțare”, spune Yazdan Yazdanpanah, șeful bolilor infecțioase la INSERM.

Între timp, zeci de studii mici au concurat pentru pacienții din multe țări, majoritatea concentrându-se pe aceleași medicamente, cum ar fi hidroxiclorochina. „Nu înțeleg de ce toată lumea studia același lucru”, spune Yazdanapanah. „Cred că ne putem descurca mai bine.” Susanne Herold, expertă în infecțiile pulmonare de la Universitatea din Giessen, este de acord. „Trebuie să existe mai multă coordonare atât în ​​țări, cât și peste granițe”, spune ea.

O altă problemă a fost utilizarea pe scară largă a tratamentelor în afara studiilor randomizate. Landray observă că zeci de mii de pacienți cu COVID-19 din Statele Unite au primit plasma convalescentă, de exemplu, dar nu alături de o populație de control care a primit un placebo. „Știm ce s-a întâmplat cu acești pacienți, dar nu vom ști dacă ar fi fost mai bine în realitate, dacă nu ar fi primit plasma convalescentă. În parte, este vorba despre convingerile clinicienilor că există încă o întrebare deschisă, spune Henao Restrepo. “Am vorbit cu aproximativ 2000 de clinicieni din întreaga lume în procesul de stabilire a Solidarității și unii dintre ei sunt convinși că știu ce medicamente funcționează.”

Ritmul de recrutare în programul Solidaritate a crescut în timp, alăturându-se mai multe țări, multe cu cazuri majore, inclusiv Iranul și țările din America Latină. Până în prezent, 31 de țări s-au alăturat și încă 60 sunt în proces. „Unul dintre avantajele unui astfel de proces global este că poți urmări pandemia pe măsură ce evoluează”, spune Røttingen.

Cu recrutarea care se desfășoară la aproximativ 500 de pacienți pe săptămână acum, cele trei brațe de tratament rămase ale Solidarității – înrucât testele pentru hidroxiclorochină au fost oprite – sunt de așteptat să dea răspunsuri în curând, ridicând problema medicamentelor care trebuie testate ulterior. Anumite medicamente reconstituite, cum ar fi camostat, mezilat sau favoripiravir, sunt încă discutate, dar atenția se îndreaptă tot mai mult către anticorpi monoclonali, concepuți să vizeze virusul.

Henao Restrepo consideră că natura internațională a efortului face ca rezultatele sale să fie mai generalizabile. „Sentimentul că tot felul de pacienți și spitale au participat este o parte importantă a acceptării concluziilor”, spune ea. Iar efortul global „oferă oamenilor din întreaga lume, clinicienilor din întreaga lume posibilitatea de a contribui.”

Herold adaugă că procesul Discovery va contribui și el, deoarece este conceput să adune date mai detaliate decât Recuperare și Solidaritate. Început în efortul de a suplimenta Solidaritatea, colectează nu numai date de bază despre mortalitate, ci și informații privind nivelurile virale și anumiți parametri ai sângelui. Aceste date pot indica nu doar ce medicamente sunt eficiente, ci și modul în care funcționează și în ce stadiu al bolii, spune Herold, crucială pentru informarea cercetărilor sau a studiilor de urmărire.

Lucrările la procesul de recuperare continuă, cu Landray, Horby și restul echipei lor scormonind pentru a publica rezultatele complete. Unii cercetători au criticat practica sa de a da rezultate importante sub forma de comunicate de presă; Până în prezent, acesta a oferit detalii pentru doar una dintre cele trei descoperiri ale studiului, pe dexametazonă, într-o preimprimare postată la 6 zile de la lansare. Cercetătorii continuă, de asemenea, să strângă date despre antibioticul azitromicină, un anticorp numit tocilizumab și plasma bogată în anticorpi colectată de la pacienții recuperați.

Rezultatele acestor terapii sunt probabil la câteva luni distanță, spune Landray. Dar el avertizează că a greșit înainte. În dimineața zilei de 4 iunie, el a prezis că primele rezultate ale recuperării vor fi probabil la începutul lunii iulie. Câteva ore mai târziu, președintele comisiei de monitorizare a datelor din proces l-a chemat să spună că există suficiente date despre pacienți pentru a declara un verdict pe hidroxicloroquina.

Articolul original poate fi citit aici.