18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 16:00

Rețetă internațională pentru amenajarea unui laborator capabil să proceseze 3.800 de teste Covid, în 12 ore

Un cercetător britanic în domeniul geneticii evolutive a reușit să organizeze, în trei luni, un laborator care să procesese nu mai puțin de 3.800 de teste Covid în 12 ore. Și nu s-a oprit aici. El a pus la dispoziție time-line-ul și metodele care i-au permis automatizarea fluxurilor, practic întreaga rețetă după care a reușit să transforme un laborator academic într-unul de diagnostic performant pentru Covid-19, toate detaliile fiind disponibile on-line pe Nature.com.

Geneticianul evolutiv Alan McNally și colegii săi prezintă în detaliu modul în care au creat un laborator academic de testare COVID-19 la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. Înființarea laboratorului a durat 3 luni și este capabil să proceseze 3.800 de teste în 12 ore. Autorii se leagă de toate protocoalele și documentația de susținere. „Sperăm că experiențele noastre și materialele pe care le oferim în Figshare îi ajută pe alții să înființeze centre de diagnostic cu răspuns rapid în laboratoarele academice din întreaga lume”, scriu ei.

Pentru a extinde în continuare capacitatea de testare, oficialii guvernamentali de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC) au identificat expertiza națională în instituțiile de învățământ superior și laboratoarele private. Ca răspuns la o cerere de înființare a unui laborator de testare, am înființat o instalație de testare COVID-19 cu debit mediu la Universitatea din Birmingham care funcționează în cadrul infrastructurii naționale de testare a Pilonului 2 din Regatul Unit și este capabilă să proceseze 3.800 teste în 12 ore. Înființarea laboratorului nostru a durat trei luni de la acele conversații inițiale.

Aici, descriem designul modular al laboratorului nostru de testare, inclusiv metodele pe care le-am folosit pentru a permite automatizarea procesului de testare și modul în care gestionăm fluxul de date, calitatea și raportarea rezultatelor. Furnizăm întreaga noastră documentație de audit (https://doi.org/10.6084/m9.figshare.13096238.v2; ref. 7), inclusiv protocoale de laborator, și sperăm că experiențele noastre și materialele pe care le oferim în Figshare îi ajută pe alții să stabilească înființarea centrelor de diagnostic cu răspuns rapid în laboratoarele academice din întreaga lume.”

Sursa: Nature.com