9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 22:05

Restricțiile economice impuse Rusiei afectează companiile americane

spot_img

Visa și MasterCard și-ar putea lichida business-urile cu rușii, în condițiile în care sancțiunile impuse Moscovei de către Occident au efect de bumerang

piata cardurilor

Emitenții celor mai cunoscute carduri de credit din lume au mai puțin de două luni la dispoziție pentru a decide dacă rămân în Rusia, în contextul unei legi care le impune plata a sute de milioane de dolari pentru a opera în țară.

“Cerinţele actuale ale Rusiei merg mai departe decât suntem dispuşi să facem. Sper să ajungem la o concluzie diferită, decât să ne întâlnim la 1 iulie şi să spunem că nu suntem dispuşi să participăm”, a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf, la o conferinţă cu investitorii, potrivit Bloomberg.

Şeful Visa şi directorul general al MasterCard, Ajay Banga, au declarat că lucrează cu membri ai legislativului din Rusia pentru schimbarea legii, care a fost adoptată ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA Rusiei în contextul crizei din Ucraina.

În joc se află venituri cumulate de 638 de milioane de dolari ale celor doi operatori de plăţi prin card, precum şi poziţia pe o piaţă importană care face tranziţia de la plata în numerar la cea electronică.

Rusia a dat o lege pentru înfiinţarea propriului sistem de plăţi, după ce Visa şi MasterCard au oprit procesarea tranzacţiilor la patru bănci din Rusia, ca răspuns la sancţiunile introduse de SUA. Legea impune companiilor străine care operează în Rusia penalităţi pentru oprirea serviciilor, precum şi constituirea unui depozit financiar începând de la 1 iulie.

Companiile trebuie să formeze depozite la Banca Centrală a Rusiei, urmând ca penalităţile să fie trase din acestea dacă sunt blocate tranzacţiile. Cei doi operatori americani de plăţi prin card au afirmat că garanţiile s-ar ridica la “sute de milioane” de dolari.

În cazul în care Rusia intervine, direct sau indirect, în alegerile prezidenţiale programate duminică în Ucraina, Statele Unite şi ţările aliate “vor impune sancţiuni economice vizând sectoare economice”, a declarat, joi, secretarul de stat al SUA John Kerry. Statele Unite au avertizat că ar putea fi vizate industriile militară, energetică şi financiară din Rusia.

C.C.