2.5 C
București
luni, 4 decembrie 2023 - 6:12
No menu items!

Resticții și mai dure în Marea Britanie, dar școlile rămân deschise

spot_img

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat duminică că se pregătește de un blocaj mai strict, deoarece cazurile COVID-19 continuă să crească, dar că școlile sunt locuri sigure și copiii ar trebui să participe în continuare la cursuri acolo unde este permis, relatează Reuters.

Cazurile de COVID-19 în Marea Britanie sunt la niveluri record și în creștere, alimentate de o variantă nouă și mai transmisibilă a virusului. Acest lucru a forțat deja guvernul să anuleze redeschiderea planificată a școlilor din și din jurul Londrei, cu apeluri ale sindicatelor didactice pentru blocare extinsă.

O mare parte din Anglia trăiește deja sub cel mai dur nivel de restricție stabilit într-un sistem cu patru niveluri de reglementări regionale menite să oprească răspândirea virusului și să protejeze sistemul național de sănătate.

Însă Johnson, întrebat într-un interviu de la BBC cu privire la îngrijorarea că sistemul ar putea să nu fie suficient pentru a readuce virusul sub control, a spus că restricțiile „din păcate, ar putea fi pe punctul de a deveni mai dure”.

„Există, evident, o serie de măsuri mai dure pe care ar trebui să le luăm în considerare … Nu voi specula acum despre ce ar fi acestea.”

Johnson stabilește politica pentru Anglia, cu reguli în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor stabilite de autoritățile lor descentralizate.

Marea Britanie a înregistrat 57.725 de cazuri noi sâmbătă și, cu până la 74.000 de decese până în prezent, în timpul pandemiei, răspunsul guvernului a fost puternic criticat.

Cu toate acestea, lansarea vaccinurilor va fi accelerată luni, cu primele 530.000 de doze de vaccinuri Oxford – AstraZeneca proaspăt aprobate, gata de a fi administrate, a spus Johnson. El a adăugat că speră că „zeci de milioane de britanici” vor fi vaccinați în următoarele trei luni.

Abordând îngrijorările legate de educație, iar milioane de elevi urmând să se întoarcă luni din vacanța de Crăciun, Johnson a spus că școlile sunt în siguranță și i-a sfătuit pe părinții să-și trimită copiii în zone în care regulile o permit.

„Nu există nicio îndoială în mintea mea că școlile sunt în siguranță și că educația este o prioritate”, a spus el.

Problema școlilor a împărțit opinia publică, sindicatele și unele autorități locale avertizând împotriva redeschiderii și amenințând că vor acționa împotriva sfaturilor guvernamentale, iar altele spun că blocajele au un impact negativ mare asupra elevilor.

Trebuie să reînnoim și să menținem consensul că timpul copiilor în afara școlii ar trebui să fie redus la minimul absolut”, a scris Amanda Spielman, inspector șef școlar, în Sunday Telegraph.