18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 18:07

Republica Moldova are un nou premier desemnat. Care sunt șansele ca el și guvernul lui să fie votați

spot_img

Ion Sturza a fost desemnat premier în Republica Moldova, a anunțat luni președintele Nicolae Timofti.

“Nu toate facțiunile și-au expus opțiunea de a-l susține, dar sper că își vor revizui opțiunile”, a spus șeful statului, prezentându-l pe premierul desemnat. Nominalizarea unui candidat din afara partidelor este practic o declarație de război politic a președintelui Timofti față de oligarhul Vlad Plahotniuc (șeful de facto al Partidului Democrat), despre care presa moldoveană a relatat că își dorește postul de premier.

Calculele arată că șansele ca guvernul lui Sturza să treacă sunt destul de mici, el fiind sustinut doar de PLDM (partidul fostului premier Vlad Filat, acum arestat preventiv – n.red.) și, eventual, de PL (liberalii conduși de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă) – departe de necesarul de 51 de voturi. Împotriva lui Sturza s-au pronunțat deja PD (Plahotniuc – Lupu), precum și partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon și Renato Usatai.

În urmă cu o săptămână, președintele în acte al Partidului Democrat, Marian Lupu, declara că “Ion Sturza este propunerea mascată a PLDM. PLDM și Timofti, dacă vor face un astfel de joc murdar, practic aruncă țara într-un haos total”, semnalând faptul că partidul său și al lui Plahotniuc vor vota contra lui Sturza.

Ion Sturza, în vârstă de 55 de ani, s-a născut în raionul Călărași, în Republica Moldova, și a terminat facultatea de Economie la Chișinău.
În 1998 devine deputat și este numit, în acelasi an, vicepremier și ministru al Economiei. În februarie 1999 este numit premier, funcție în care se menține până la finalul anului.
A fost asociat cu Dinu Patriciu și a creat, în 2002, împreună cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa funcția de președinte director general.
Averea sa este estimată, potrivit Forbes și Capital, în jurul cifrei de 90 de milioane de euro.
Este consul onorific al Moldovei în Kazahstan.