Curtea de Apel Chișinău a decis să îl pună în libertate pe fostul deputat Iurie Bolboceanu (foto) după ce a fost admis apelul declarat de acesta împotriva sentinței inițiale, fostul parlamentar fiind condamnat de prima instanță pentru trădare de patrie și spionaj în favoarea Rusiei la 14 ani de închisoare, cu executare, relatează portalul deschide.md . Sentința vine în contextul schimbărilor politice importante care au avut loc la Chișinău în ultima perioadă. 

Chiar dacă în decizie se spune că dosarul a fost trimis la rejudecare, surse judecătorești, citate de deschide.md, spun că Bolboceanu a dormit acasă în această noapte. 

Procurorii moldoveni stabiliseră că  ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

În luna noiembrie 2017, Deschide.MD a intrat în posesia unor înregistrări audio în care Bolboceanu îi povestește ajutorului atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova, Alexandr Grudin, despre situația politică din R. Moldova și, în special, despre activitatea Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Un detaliu important care rezultă din cele înregistrate este momentul în care Bolboceanu îi spune spionului rus că a lucrat și cu predecesorii acestuia.

În luna martie a anului 2017, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reținut în flagrant de procurorii PCCOCS și ofițerii SIS în restaurantul din sectorul Râșcani al rețelei „Taxi Blues”, în timp ce îi oferea lui Grudin informații din sfera politicului, precum și date de la experți economici sau specialiști în politică pe diferite domenii. 

text și foto

www.deschide.md