28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 14:41
No menu items!

Republica Moldova, dispusă să plătească în avans către Gazprom de teamă să nu rămână fără gaz

spot_img

Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pentru această lună, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie, a anunţat, luni, vicepremierul moldovean Andrei Spînu, transmite Reuters.

”În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie”, a declarat Spînu pentru postul Pro TV Chişinău, scrie Agerpres.

Compania de stat din sectorul gazului moldovenească a plătit către Gazprom pentru livrările pentru luna august, dar o sursă din companie declarase pentru Reuters că Moldovagaz face eforturi pentru a efectua o plată în avans de 50% pentru septembrie, în sumă de 33,89 milioane de dolari.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul rusesc.

Anterior, preşedintele Maia Sandu afirmase că ţara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative. ”Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a susţinut lidera pro-occidentală.

Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor ”până în ultimul moment”. Dar în acel caz, ţara sa ar primi gaz la preţul pieţei prin conducta Iaşi – Chişinău, care pleacă din România.

                                                                                                                    Adina Silav