23.3 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 21:27
No menu items!

Reprezentantul unei mari companii olandeze – şpăgi de lux pentru angajaţi ai Ministerului Sănătăţii

spot_img

Olandezul Dick Van Halewijn a fost pus sub acuzare, sâmbătă, de procurorii DNA. Acesta ar fi comis faptele în perioada 2008 – 2011

DNA_sigla 1_SZ

Mii de euro şi vacanţe de lux în Italia şi în Olanda, cu tot cu bani de buzunar – acestea ar fi fost „şpăgile” plătite, timp de trei ani, unor funcţionari ai Ministerului Sănătăţii (MS), de reprezentantul în România al companiei olandeze de tehnică medicală Dutchmed BV. Dick Van Halewijn a fost pus sub acuzare, sâmbătă, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), potrivit cărora, în schimbul mitei, societatea olandeză a fost favorizată la licitaţiile publice organizate de MS pentru atribuirea unor contracte în cadrul unui proiect cofinanţat de Banca Mondială şi de Banca Europeană de Investiţii.

După cum reiese din comunicatul de presă transmis sâmbătă de DNA, faptele ar fi fost comise în mandatele foştilor miniştri ai sănătăţii Eugen Nicolăescu, Ion Bazac şi Cseke Attila.

Olandezul Dick Van Halewijn este cercetat, sub control judiciar, pentru complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2011, Dick Van Halewijn a pus la cale un sistem prin care îşi asigura sprijinul funcţionarilor implicaţi în proceduri de achiziţii publice organizate de Ministerul Sănătăţii, pentru ca firma sa Dutchmed BV să câştige o poziţie privilegiată pe piaţa românească a aparaturii medicale.

În realizarea acestui obiectiv, inculpatul, în înţelegere cu subalternii săi, toţi ocupând funcţii manageriale în cadrul SC Dutchmed SRL (filiala din România a societăţii olandeze Dutchmed BV), a dat dispoziţie unui intermediar să identifice acele persoane cu putere de decizie, desemnate în componenţa comisiilor constituite la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru elaborarea specificaţiilor tehnice şi/sau de evaluare, iar ulterior acestora să le fie oferite sume de bani sau alte valori, în vederea favorizării firmei menţionate, la licitaţiile publice organizate de Ministerul Sănătăţii în cadrul Programului de Reformă a Sistemului de Sănătate APLII din România, proiect cofinanţat de Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

Direcţia Naţională Anticorupţie
comunicat de presă

Din probele adunate până în prezent în dosar rezultă că Dick Van Halewijn ar fi oferit, prin intermediar, în două rânduri, câte 5.000 de euro, unui angajat al Unităţii de Implementare a proiectelor Băncii Mondiale, pentru ca acesta să-i furnizeze informaţii care nu sunt destinate publicităţii referitoare la componenţa comisiilor de evaluare, precum şi alte date care îi permiteau să asigure societăţii Dutchmed BV câştigarea licitaţiilor din cadrul Proiectului de Reformă a Sistemului de Sănătate APLII din România.

De asemenea, Dick Van Halewijn ar fi oferit o excursie de lux la Amsterdam, cu toate cheltuielile de cazare, transport şi bani de buzunar, în sumă totală de peste 2.500 de euro, plătite de firma olandeză, unor funcţionari din cadrul Unităţii de Implementare a proiectelor Băncii Mondiale din Ministerul Sănătăţii, precum şi altor funcţionari ai ministerului, implicaţi în comisiile de evaluare a firmelor ce participau la licitaţiile publice ce vizau proiectele menţionate.

Procurorii îl mai acuză pe olandez că, în cursul anului 2011, ar fi acceptat să-i plătească unei persoane, angajat al Unităţii de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătăţii, sumele de 1.960 de euro şi 540 de euro, reprezentând preţul unui sejur în Italia, plus transportul pentru acesta şi familia sa.

Sumele respective au fost facturate de operatorul de turism al societății DUTCHMED care a plătit sejurul, în schimbul susținerii primite și care se aștepta a fi primită și pe viitor de la angajatul Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății.

Direcţia Naţională Anticorupţie
comunicat de presă

Dick Van Halewijn ar fi plătit, prin intermediar, şi suma de 6.000 euro unui medic, pentru folosirea echipamentelor Dutchmed în clinica unde aceasta lucrează şi în schimbul informaţiilor furnizate de aceasta, care ar fi fost utilizate pentru câştigarea licitaţiilor.

Anchetatorii au mai stabilit că, pentru a asigura câştigarea licitaţiilor la care participa Dutchmed BV, Dick Van Halewijn ar fi plătit suma totală de 7.000 euro unor membri ai comisiilor de evaluare pentru proiectul ICB 8.

De asemenea, pentru a asigura câştigarea proiectului ICB 9, achiziţie de aparatură medicală pentru dotarea secţiilor de neonatologie din maternităţile din România prin programul finanţat de Banca Mondială, inculpatul Dick Van Halewijn ar fi cerut, prin intermediari, unui membru al comisiei de redactare a specificaţiilor tehnice pentru proiectul respectiv, să introducă în caietul de sarcini datele tehnice ale aparaturii medicale ce urma a fi ofertată de Dutchmed BV, asigurând astfel câştigarea de către această firmă a licitaţiei.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Van Halewijn calitatea procesuală şi acuzaţiile din dosar.

Reprezentanţii DNA au precizat că în acest dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.