3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 8:00
No menu items!

Reprezentant al CEZ România: Consumatorul este cel care plătește tot ce se întâmplă în sistem

spot_img

factura electricitate

Consumatorul este cel care plătește tot ce se întâmplă în sistemul energetic, în condițiile în care legislația din sector prevede că orice taxă pentru companiile energetice va fi transferată integral în factura finală, a declarat directorul general al CEZ Trade și președinte al AFEER, Ion Lungu.

”Consumatorul este cel care plătește tot ce se întâmplă în sistem (…) Taxele intră la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun că ele se transferă integral în prețul final al consumatorilor, astfel că această componentă a prețului trebuie mai bine gestionată”, a declarat Lungu.

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a precizat că, în acest moment, taxele se ridică la 20% din prețul final al energiei, iar prețul efectiv de producere a energiei înseamnă 49%. În Germania, de pildă, taxele reprezintă 50%.

”Sper să nu ajungem și noi aici”, a adăugat Lungu. Guvernul vrea să introducă, de la 1 ianuarie 2014, o taxă de 1,5% pentru construcțiile speciale.

La finele lunii noiembrie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că, în cazul în care transportatorii și distribuitorii din energie și gaze vor cere recunoașterea acestei taxe în tarifele finale, ANRE va fi nevoită să accepte.

”În ceea ce privește distribuția și transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxează. Dacă totuși transportul și distribuția vor fi taxate, ele vor fi incluse în tarifele de transport și distribuție, pentru că aceste costuri sunt obligatoriu de recunoscut. Nu avem încă vreo solicitare de la operatori din sector pentru a le recunoaște aceste costuri în tarife“, a precizat Havrileț.

El a menționat că nu a fost clarificată încă situația acestei taxe și ce construcții vor intra sub incidența ei.

Havrileț a mai spus că, în cazul în care operatorii de distribuție și transport vor plăti această taxă și vor solicita recunoașterea ei în tarifele finale, ANRE va analiza detaliat acest lucru, întrucât operatorii au și alte venituri din acești stâlpi, precum reclame sau închirierea lor către operatorii de telefonie și cablu.

Cosmina Croitoru