23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:47
No menu items!

Reprezentanții imobiliari ai Harvard în România, reținuți pentru o șpagă de 1.000.000 de euro. FOTOGALERIE

spot_img

lipan mariana3 elefant_SZ

Administratorii delegați ai societății Scolopax – firmă prin care Harvard University SUA a achiziționat zeci de mii de hectare de pădure în România – soții Mariana și Dragoș Lipan-Secu au fost reținuți, marți seară, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Serviciul Teritorial Oradea, după ce ar fi primit mită 1.000.000 de euro într-o afacere cu terenuri.

Potrivit DNA, Mariana și Dragoș Lipan-Secu au fost prezentați magistraților Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzațiile de luare de mită în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

lipan mariana_SZ

În perioada 2007 – 2009, în calitate de administrator delegat al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov (societate ai cărei asociaţi sunt o persoană juridică și una fizică străine), inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, inculpata Lipan Secu Mariana, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Gran Canaria de către inculpaţi împreună cu denunţătorii în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring, pentru ca, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, să cumpere de la denunţători terenuri forestiere, la preţurile şi în condiţiile stabilite în prealabil de Lipan Secu Dragoş şi de denunţător. În perioada 2008 – 2009, inculpaţii Lipan Secu Dragoş şi Lipan Secu Mariana au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 4.450.000 lei şi a autoturismului marca Chrysler Sebring, primite cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de donaţie mobiliară şi a unui contract de vânzare cumpărare.

Direcția Națională Anticorupție

lipan mariana2_SZ

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționar majoritar al societății Scolopax  – cu 99, 9% din acțiuni (acum cu sediul în sectorul 1 al Capitalei) este PHEMUS CORPORATION – un fond de investiții înregistrat la aceeaşi adresă cu Harvard Management Company, entitate a prestigioasei universităţi americane Harvard.

În 2010, Scolopax figura pe primul loc în topul celor mai mari proprietari de păduri din România, după statul român – cu 35.000 de hectare de pădure. Societatea mai deținea 2.000 de hectare de teren agricol.

Raluca Dan