27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:16
No menu items!

Reprezentanţii MS, CNAS şi SNMF au discutat propuneri de distribuire a cardului de sănătate care să nu implice medicii de familie

spot_img
Reprezentanţii MS, CNAS şi SNMF au discutat propuneri de distribuire a cardului de sănătate care să nu implice medicii de familie
foto: arq.ro

Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS), a CNAS şi reprezentanţii medicilor de familie au convenit luni mai multe soluţii posibile privind distribuţia cardurilor de sănătate, printre care şi aceea ca acest proces „să nu implice medicii de familie”, precizează un comunicat al MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi secretarul de stat, Adrian Pană, au avut luni o întâlnire cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi cu conducerea CNAS, printre temele abordate fiind şi distribuţia cardului naţional de sănătate.

În acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi.

De asemenea, MS, CNAS şi SNMF au căzut de acord ca iniţializarea cardurilor din punctul de vedere medical să fie realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile.

În ceea ce priveşte cititoarele, acestea vor fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie naţională, iar distribuirea şi plata se vor negocia ulterior, precizează MS.

Potrivit sursei, în urma discuţiei s-a stabilit totodată ca până săptămâna viitoare reprezentanţii SNMF să înainteze CNAS şi MS propuneri de ameliorare a unor prevederi din contractul-cadru şi din normele acestuia, inclusiv prevederi pentru modificări legislative.

Toate aceste propuneri vor fi analizate pentru ca, la sfârşitul săptămânii viitoare, să fie supuse transparenţei decizionale, a mai informat MS.

Preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a declarat luni că distribuirea cardurilor nu aparţine medicilor de familie, fiind o relaţie între asigurat şi asigurator.

„După ce vor fi distribuite cardurile şi vom avea cititoarele de card, vom negocia cum facem iniţializarea şi vom folosi cardul”, a spus dr. Rodica Tănăsescu.

„Preşedintele SNMF şi-a exprimat dorinţa de a lucra împreună cu CNAS şi MS în tot ceea ce înseamnă activitate profesională şi debirocratizare. Ministrul sănătăţii i-a asigurat pe toţi participanţii la discuţie de necesitatea finalizării acestui obiectiv important pentru sistemul sanitar românesc”, mai precizează comunicatul MS.

A.V.