8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 9:00

Reporterii ruși arestați în Ucraina transportau armament

spot_img

 Statutul a doi jurnalişti ruşi, reţinuţi în estul Ucrainei, pus la îndoială de Washington

 ucraina - reporteri arestati

Departamentul de Stat al SUA a pus la îndoială marți statutul a doi jurnaliști ruși arestați în estul Ucrainei, acuzându-i că transportau armament în mașinile lor, potrivit AFP.

Mai mulți ziariști au denunţat arestarea lor de serviciile de către serviciile de securitate rusești în Crimeea alipită Rusiei, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că ține în detenție doi reporteri ruși în estul Ucrainei.

Acești ultimi doi ziariști — Oleg Sidiakin și Marat Sadcenko, de la site-ul internet Life News — au fost arestați de militari ucraineni în apropiere de orașul Kramatorsk, provocând furia Moscovei, care cere eliberarea imediată a reporterilor.

Site-ului rus Life News menţionează că Oleg Sidiakin şi Marat Zaicenko au fost reţinuţi în timp ce filmau violenţele.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki, „serviciile de securitate ucrainene au reținut indivizi care au prezentat acreditări false de jurnaliști emise emise de “republica” autoproclamată Doneţk”.

În cursul arestării, agenții ucraineni au descoperit că reporterii „transportau rachete portabile antiaeriene în portbagajele mașinilor lor”, a acuzat Psaki, citând „informații din presă” și informații schimbate între SUA și autoritățile ucrainene.

„Aceasta ridică în mod evident semne de întrebare cu privire la faptul că acești indivizi ar fi într-adevăr jurnaliști”, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomației americane.

Ea a invitat încă o dată la „eliberarea jurnaliștilor ucraineni și internaționali deținuți de separatiști ruși de mai multe săptămâni, dacă nu chiar de mai mult timp”.

C.A.