9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 5:32
No menu items!

Replica lui Blinken pentru Lavrov: Rusia a auzit la summitul G20 „un cor de apeluri” pentru a pune capăt războiului din Ucraina

spot_img

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat vineri că Rusia a auzit un „cor de apeluri al lumii întregi” pentru a pune capăt războiului în Ucraina, ca urmare a participării ministrului de externe rus Serghei Lavrov la reuniune, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ceea ce noi am auzit deja astăzi este un important cor al lumii întregi, nu doar al SUA (…) pentru ca agresiunea (Rusiei în Ucraina) să înceteze”, a declarat Blinken în faţa unor jurnalişti.

Secretarul de stat american s-a adresat omologului său rus în timpul discuţiilor în spatele uşilor închise care au avut loc la reuniunea G20 din Bali, cerând ca Moscova să permită livrările de cereale din Ucraina. „Mă adresez colegilor noştri ruşi: Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocaţi porturile? Trebuie să lăsaţi grâul să iasă” din porturi, i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, şeful diplomaţiei ruse a absentat atunci când omologul său ucrainean s-a adresat online vineri miniştrilor de externe ai ţărilor din G20 reuniţi în Indonezia. Lavrov a asistat la sesiunile care au avut loc vineri dimineaţa în Bali, însă nu a fost prezent când şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a vorbit în cadrul acestei reuniuni dominate de războiul Rusiei în Ucraina.

De altfel,  Lavrov a respins vineri criticile „frenetice” ale Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, mustrând adversarii Rusiei pentru că au pierdut şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale.

R. Dan